Log in
A+ A A-

Κινεζική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Featured Κινεζική ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Η Κίνα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Κινέζους που βρίσκονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Τουρκία, μετά τις αχρείες (όπως ανακοινώθηκε) ανακοινώσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Μουσουλμανική κοινότητα των Ουιγούρων της Κινεζικής επαρχίας Xinjang.

Η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα για την οποία εκδίδεται ταξιδιωτική οδηγία από την Κίνα, μετά τον Καναδά και την Σουηδία, γράφει εφημερίδα South China Morning Post. Η ταξιδιωτική οδηγία για τον Καναδά εκδόθηκε μετά την σύλληψη της επικεφαλής της Huawei και για την Σουηδία μετά από καταγγελίες κινέζων πολιτών για κακομεταχείριση από τις Αρχές της χώρας, που είχε οδηγήσει σχεδόν σε διπλωματικό επεισόδιο.

Η Κίνα προειδοποίησε τους πολίτες της που βρίσκονται ή σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προσέχουν για την ασφάλειά τους. Η ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε εξαιτίας της κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για τον τρόπο που μεταχειρίζονται οι κινεζικές Αρχές την μουσουλμανική κοινότητα των 10 εκατομμυρίων Ουιγούρων της επαρχίας Xinjang.

Η Τουρκική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει την συμπεριφορά της Κίνας ως «ντροπή για την ανθρωπότητα». Η Κίνα απάντησε λέγοντας πως η Τουρκία θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις προσπάθειες της Κίνας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού εντός των συνόρων της.

Η ταξιδιωτική οδηγία τα Κίνας προς την Τουρκία λαμβάνεται από τους ειδικούς ως αντίποινα προς την Τουρκική κυβέρνηση. Επίσης αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της Κίνας, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες στις οικονομικές της σχέσεις των δύο χωρών.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι Κινέζοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα εάν ταξιδέψουν βαθιά στο εσωτερικό της χώρας, από ομάδες μουσουλμάνων που ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν, δηλαδή Ουιγούρους που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Εχθές Τετάρτη, έγινε στο Λονδίνο διάσκεψη για το θέμα των Ουιγούρων μουσουλμάνων της Κινεζικής επαρχίας Xinjang, με σκοπό να γίνει γνωστή η καταπίεση που υφίστανται οι Ουιγούροι από το Κινεζικό καθεστώς, αναφέρεται σε άρθρο του πρακτορείου Anadolu.