Log in
A+ A A-

Ενωτική παρέμβαση από το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας για την κρίση

Featured Ενωτική παρέμβαση από το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας για την κρίση

Ενωτική παρέμβαση, προκειμένου να εκτονωθεί, μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση, η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και να υπάρξει περισσότερη αγάπη, κατανόηση και συνεργασία, έκανε το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της χώρας.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου (που αποτελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, από τη Μουσουλμανική Κοινότητα, από το Παγκόσμιο Αρχηγείο της Μπεκτάσι και την Ευαγγελική Αδελφότητα της Αλβανίας), διατυπώνεται η προτροπή για πολιτικό διάλογο και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να λήξουν οι παρατεταμένες συγκρούσεις, που εμβαθύνουν τη φτώχεια, αυξάνουν τη μετανάστευση, αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και βλάπτουν τη διεθνή εικόνα της Αλβανίας.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Συμβούλιο “παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία επηρεάζει άμεσα τα κοινωνικά και οικονομικά πράγματα και το μέλλον της νεολαίας μας, δημιουργώντας μια επισφαλής κατάσταση και υπονομεύει την ελπίδα ενός ταλαιπωρημένου, αλλά ζωντανού και ισχυρού λαού απέναντι στις δοκιμασίες, που αντιμετώπισε ιστορικά”.

Και προστίθεται στην ανακοίνωση: “Όλοι μαζί πρέπει να επιμείνουμε σταθερά στην αρετή της ελπίδας, που τραυματίζεται μέρα με τη μέρα”. Γι’ αυτό καλούνται οι πολιτικοί παράγοντες να αποφύγουν κάθε είδους βία και να βρουν οπωσδήποτε μια λύση προς όφελος του συνόλου της αλβανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, που αξίζει έναν τόπο με ελπιδοφόρο μέλλον.

Να σημειωθεί ο αναγνωρισμένος απ’ όλους ειρηνοποιός ρόλος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία, από την πρώτη στιγμή, που το Πατριαρχείο του ανέθεσε τη διαποίμανση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Σε κάθε κρίσιμη καμπή της γειτονικής χώρας, αλλά και διαρκώς, ο άρρηκτος και αδιατάρακτος συνδυασμός λόγου και πράξης, η ανιδιοτελής προσφορά στον άνθρωπο και η χωρίς εγκλωβισμούς πνευματική θεώρηση των ζητημάτων, τον ανέδειξαν σε σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής, οπότε δίκαια χαρακτηρίζεται ως ποιμένας της δημιουργίας και της ειρήνης.