Log in
A+ A A-

«Εγκαταλείπουν» το Γιαβούζ τα πλοία υποστήριξης

Featured «Εγκαταλείπουν» το Γιαβούζ τα πλοία υποστήριξης

Τη μη συμμετοχή στην παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δύο εκ των τριών βοηθητικών πλοίων, ανακοίνωσε η ολλανδική πλοιοκτήτρια εταιρεία, επισημαίνοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Γιαβούζ σε κυπριακά ύδατα».

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Γιαβούζ και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση σε σχετικά ερωτήματα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, της μητρικής ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE.

Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα η απάντηση του εκπροσώπου της «Vroon Offshore Services» ήταν ξεκάθαρη, ότι τα πλοία της βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το Γιαβούζ από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα.

Ο Φιλελεύθερος απευθύνθηκε με ανάλογα ερωτήματα, σε σχέση με το αν θα υποστηρίζουν την παράνομη δραστηριότητα του Γιαβούζ στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στην εταιρεία που σύμφωνα με την τουρκική Navtex, διαθέτει το τρίτο πλοίο υποστήριξης, το POSH SINCERO. Πρόκειται για την PACC Offshore Services με έδρα τη Σιγκαπούρη, που μέχρι και αργά χθες δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα του «Φ».