Log in
A+ A A-

Η Μόσχα βαθαίνει το σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης

Featured Η Μόσχα βαθαίνει το σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης

Το Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία παίρνει νέα τροπή, καθώς περίπου 100 ορθόδοξοι ιερείς στη Δυτική Ευρώπη αρνούνται να ταχθούν με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και επιλέγουν αυτό της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη (AROCWE) έλαβε την έγκριση του αιτήματός της για ένταξη στο Πατριαρχείο της Μόσχας το Σάββατο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Ρενετό της Χαριουπόλεως, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να τον ακολουθήσει, θα ενταχθούν σ’ ένα νέο παρακλάδι του Πατριαρχείου Μόσχας με αυτοδιοίκητο και πλήρη αυτονομία.

Η AROCWE σήμερα περιλαμβάνει περίπου 100.000 πιστούς σε 100 μητροπόλεις και έχει την έδρα του στο Παρίσι. Μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων που άσκησε πίεση στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι σχέσεις διεκόπησαν και το 1930 ακολούθησε διάσπαση και τέθηκε υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Κατά τη δεκαετία του 1940 έγινε προσπάθεια επαναφοράς της Αρχιεπισκοπής υπό το Πατριαρχείο Μόσχας αλλά ήταν ανεπιτυχής και έτσι έλαβε το καθεστώς Εξαρχίας, υπό το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, το 1999.

Με αφορμή την αναταραχή στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης διέταξε τη διάλυση της Αρχιεπισκοπής τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που απερρίφθη τον Φεβρουάριο καθώς κατέστη σαφές ότι θα τασσόταν μόνο με το πλευρό άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, που θα τους «επέτρεπε να διατηρηθούν ως έχουν». Έτσι, λοιπόν, επελέγη το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επιφυλάξεις, καθώς μπορεί το 90% να ψήφισε υπέρ της διατήρησης της Αρχιεπισκοπής ως οργάνου, απορρίπτοντας έτσι την οδηγία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, αλλά η αποκατάσταση του δεσμού με τη Μόσχα δεν ήταν τόσο δημοφιλής.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρότασης της σύνδεσης με το Πατριαρχείο Μόσχας αλλά όχι με πλειοψηφία 2/3. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, από την πλευρά του, αντιτάσσεται σε αυτή την επιλογή και υποστηρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Ρενετό παύθηκε και, μάλιστα, επισημαίνει πως το αίτημα ένωσης της Αρχιεπισκοπής Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών με τη Μόσχα είναι άκυρο, αλλά τελικά δεν είχε τη δύναμη να επιβάλλει την άποψή του.