Log in
A+ A A-

Οι τουρκικές θηριωδίες στη Συρία αντιγράφουν 1974… θα έρθουν και δυτικά

Featured Οι τουρκικές θηριωδίες στη Συρία αντιγράφουν 1974… θα έρθουν και δυτικά

Είδα ένα βίντεο. Ένα ανατριχιαστικό βίντεο. Ένας Τούρκος κομάντο ποζάρει με τσιγάρο στο στόμα και κρατώντας μια κομμένη κεφαλή σε κάποιον που τραβάει το βίντεο λέει το εξής: «Μην τυχόν και το αναρτήσετε αυτό στο whatsapp, μόνο μεταξύ μας να το μοιραστείτε». Και ύστερα προσθέτει και το εξής: «Το αίμα σας δεν έμεινε χωρίς εκδίκηση φίλοι, ας χαρεί η ψυχή σας». Έτσι πήρε εκδίκηση για τους φίλους του που έπεσαν νεκροί, λέει. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί που κείτονται στο έδαφος.

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ένας άλλος κομάντο κόβει το κεφάλι ενός από τους νεκρούς που κείτονται στο έδαφος και το πετάει σαν να το πετάει σε σκουπιδοτενεκέ. Δεν ήταν δύσκολο να κοπεί, λέει. Είναι φανερό ότι το είχε κόψει και προηγουμένως όταν ήταν ζωντανός και τώρα κόβει το τελευταίο κομμάτι. Ένας από τους στρατιώτες καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια του για να μην τα βλέπει αυτά. Μου κινήθηκε η περιέργεια. Είναι από τον πρόσφατο πόλεμο; Το ερεύνησα. Δεν είναι από τον τελευταίο πόλεμο, λέει. Έγινε προηγουμένως.

Μετά από μια σύγκρουση με Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ανεξαρτήτως από αυτό, επηρεάστηκα πολύ. Να κόβει κανείς το κεφάλι ενός ανθρώπου όπως σφάζουν τα πρόβατα. Να σηκώνει στον αέρα το κομμένο κεφάλι κρατώντας το από τα μαλλιά. Και να ποζάρει στις κάμερες σαν ήρωας. Το είδαμε πολλές φορές αυτό μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Το είδαν όσοι άντεξαν να το δουν. Όσοι δεν μπορούσαν να το δουν δεν το είδαν. Ουσιαστικά δεν είναι κάτι το νέο. Το είδαμε και προηγουμένως. Κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Λίγα κεφάλια έκοψαν;

Τώρα τι συμβαίνει άραγε; Στη Συρία. Ανατολικά του Ευφράτη. Δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς σωστές πληροφορίες από τα τουρκικά πρακτορεία. Έθεσαν απαγορεύσεις ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τίθενται υπό κράτηση όσοι λένε «όχι στον πόλεμο».

Βλέπω τα ξένα πρακτορεία. Τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται απ’ αυτά. Άνθρωποι που τρέχουν όλοι μαζί να ξεφύγουν από τις βόμβες και τις σφαίρες. Που φορτώνουν όσα από τα υπάρχοντά τους μπορούν να μαζέψουν από το σπίτι τους και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ματιές γεμάτες φόβο από παιδιά που σφιχταγκαλιάζουν τις μανάδες τους. Άνθρωποι που φωνάζουν για βοήθεια πάνω από τους νεκρούς.

Τα είδαμε πολλές φορές αυτά κατά τη διάρκεια της οκταετούς κόλασης της Συρίας. Πλέον δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κανείς πότε τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία. Τι σημασία έχει όμως; Αυτή η χώρα έζησε την τρομερότερη αραβική κόλαση που αποκλήθηκε Αραβική Άνοιξη. Και ακόμα δεν την αφήνουν ήσυχη. Πόσα γεγονότα είδαμε που μας έκαναν να πούμε ότι πέθανε η ανθρωπιά. Το διεθνές δίκαιο είναι υπό το μηδέν! Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν θεατές στα εγκλήματα, όπως ακριβώς συνέβη στην Κύπρο, στη Βοσνία και στη Ρουάντα!

«Τι θα γίνει στο τέλος αυτού του πολέμου;», ρώτησα τον αγαπητό φίλο μου που είναι ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. «Η Τουρκία θα εγκατασταθεί μέσα στον κύκλο που χάραξε ο Τραμπ και θα σταματήσει. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα της επιτρέψουν να προχωρήσει πιο πολύ», είπε. Μέσα στον κύκλο του Κομπάνι και της Ροζάβα. Η ουσιαστική αντίσταση αναμένεται στο Κομπάνι. Μέχρι αυτή τη στιγμή προσφυγοποιήθηκαν 200 χιλιάδες άτομα από τις περιοχές των επιθέσεων, λέει.

Αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιτύχει τον στόχο του, κανείς δεν θα μπορέσει να τον σηκώσει από την καρέκλα του στην Τουρκία. «Σίγουρα θα ανακηρυχθεί μεγαλύτερος εθνικός ήρωας ακόμα και από τον Ετζεβίτ», είπα. «Φυσικά», είπε, «μεγαλύτερος ακόμα και από τον Ατατούρκ!

Ο Ατατούρκ πήρε την Αλεξανδρέττα. Ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο. Και ο Ταγίπ Ερντογάν ένα σημαντικό μέρος της Συρίας». Αυτή τη στιγμή περίπου το δέκα τοις εκατό των εδαφών της Συρίας βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας! «Θα μείνει εκεί τουλάχιστον 45 χρόνια όπως στην Κύπρο;» ρώτησα. «Θα μείνει», είπε.

Ο Ερντογάν θα εγκαταστήσει ανθρώπους που θα μεταφέρει από την Τουρκία στα σπίτια που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι που έφυγαν από την επίθεση. Οι περιουσίες λάφυρα θα διανεμηθούν σε αυτούς. Τα εδάφη θα δοθούν σε αυτούς. Πόσο πολύ μοιάζει με αυτά που έγιναν στην Κύπρο το 1974, έτσι δεν είναι; Κατάκτησε! Λεηλάτησε! Δώσε σε άλλους τις περιουσίες και τα εδάφη που ανήκουν σε άλλους!

Αν ο Πούτιν έδωσε στην Τουρκία την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, ο Τραμπ της έδωσε την ανατολική περιοχή. Και το παράξενο είναι ότι κατέχει αυτά τα εδάφη ενώ όλοι λένε συνεχώς ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Είδαμε πώς σέβονται και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Μας έφερε αναγούλα στο στομάχι! Ξεράσαμε!

Υπέβαλα μιαν τελευταία ερώτηση στον αγαπητό μου φίλο που είναι ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. «Για τον Ερντογάν η Συρία είναι στην πρώτη θέση, η Κύπρος στη δεύτερη. Εμείς είμαστε ασφαλείς τώρα;» Γέλασε. «Μην ανησυχείτε», είπε, «θα έρθει και η δική σας σειρά»! Σηκώθηκα και κοίταξα τη βραδιά από το παράθυρο. Τι ωραία. Μυρίζει γιασεμί. Πώς το τέρας που αποκαλείς Ειρηνευτική Επιχείρηση πνίγει ένα τέτοιο γιασεμί;