Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Έλληνας Πρόξενος: Δεν είναι στόχος οι Έλληνες στην Ουκρανία

  • Written by 

«Η κατάσταση που επικρατεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου διαβιεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών μας, είναι ήρεμη. Δεν έχουν υπάρξει επεισόδια σε βάρος ομογενών ούτε έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό βιαιοπραγίας», διαβεβαίωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου.


Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρίνισε ότι υπήρξε μόνο ένα περιστατικό με έναν ελληνικής καταγωγής βουλευτή στο Κίεβο, ο οποίος «δεν χτυπήθηκε επειδή ταυτοποιήθηκε ως Έλληνας, αλλά λόγω της κομματικής του ιδιότητας». «Βρέθηκε ο άνθρωπος, για κακή του τύχη, στο κέντρο της πλατείας Μαϊντάν και έγινε στόχος επίθεσης όχι όμως γιατί ήταν ομογενής».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία δεν αποτελούν στόχο ουδεμίας πλευράς στην ουκρανική κρίση, ωστόσο σημείωσε ότι « είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι, όπως και όλοι οι Ουκρανοί πολίτες για τις εξελίξεις, αλλά αυτό δεν έχει τους έχει οδηγήσει ούτε σε κατάσταση πανικού ούτε συμβαίνει κάτι ανησυχητικό».
Σύμφωνα με τον πρόξενο, οι ομογενείς στην Ουκρανία ανέρχονται σε 100.000 με 105.000. «Είναι οργανωμένοι σε 110 συλλόγους. Στη Μαριούπολη και στα γύρω χωριά ζουν οι περισσότεροι. Είναι ιστορικές οι κοινότητες των Ελλήνων εδώ. Μεταφέρθηκαν από την Κριμαία πριν 200-250 χρόνια. Είναι άγνωστη η ιστορία του Ελληνισμού της Μαριούπολης σε σύγκριση με άλλες περιοχές και πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, αλλά είναι πάρα πολύ συγκινητική και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα», εξήγησε.
Η Μαριούπολη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.