Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Ομιλία Ν. Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

  • Written by 

Την ισχυρή πεποίθηση του, ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να δοθεί μια δυναμική ώθηση είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στην προοπτική εξευρέσεως λύσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι αποφασισμένος όπως εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης ούτως ώστε όλες οι κοινότητες της Κύπρου να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να σέβεται πλήρως τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, να εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία τους».

«Και όπως έχω ήδη διαβιβάσει στην Εξοχότητα, το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι ισχυρή μου πεποίθηση ότι το υφιστάμενο στάτους κβο είναι απαράδεχτο και η διατήρησή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε.

Έτσι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μια συνολική διευθέτηση δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω».

Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αποφασιστικότητα

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπό αυτή την άποψη, επιθυμώ ως ηγέτης με ένα ειλικρινές όραμα επανένωσης της πατρίδας μου, να καλέσω ακόμη μια φορά την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να επιδείξουν την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα και να καταστούν εταίροι στην προσπάθεια για την επανένωση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και ευημερούσας πατρίδας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και αναφορά του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας «για την πρόταση του 2004, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, μέσα από γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες, για μια σειρά από ουσιαστικούς λόγους», λέγοντας ότι αυτό «δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις και ευθύνες της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης και δεν αντικατοπτρίζει αληθινά τις πραγματικότητες επί του εδάφους όπως αυτές επιβεβαιώνονται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Παρόλα αυτά, είπε, «καλωσορίζω την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση μου για τη διεξαγωγή συναντήσεων με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς».
«Ελπίζω και αναμένω ότι τη θετική αυτή ανταπόκριση θα ακολουθήσουν πρακτικά και ουσιαστικά βήματα, καθώς και η υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής στάσης, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά προς την επίτευξη λύσης», σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα την «ισχυρή πεποίθηση μου ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να δοθεί μια δυναμική ώθηση είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επανάκτηση της εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού στην προοπτική εξευρέσεως λύσης».
«Τέτοια ώθηση μπορεί μόνο να επιτευχθεί διαμέσου της υιοθέτησης θαρραλέων μέτρων, τα όποια θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα δημιουργήσουν μια κατάσταση με την οποία θα βγουν κερδισμένες όχι μόνο οι δύο κοινότητες αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφερε.

Sigma Live