Log in
A+ A A-

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένα πρόβλημα με την Ελληνορωσική συνεργασία

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί (με τη νέα ελληνική κυβέρνηση)» τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε ομιλία της στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ενότητα σε καιρούς προκλήσεων: Με βάση τη Διατλαντική επίλυση».

Κανένα πρόβλημα με την Ελληνορωσική συνεργασία

Η κα Νούλαντ διατύπωσε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» με τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία». Συγκεκριμένα τόνισε: «Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις) και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής, σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

«Ανυπομονούμε να αρχίσουμε τον διάλογο»

Η υφυπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τη σύμμαχό μας (Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ. Είναι μία νέα κυβέρνηση και θα πάρει χρόνο να γνωρίσουμε τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει διορίσει».

Στη συνέχεια, η Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL κ.λπ. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία (για τα προαναφερθέντα θέματα)».

«Οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες»

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, είπε: «Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους και ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται, ότι αυτές οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες. Προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατεύθυνση (της Ελλάδας) στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό».

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνομιλίες και να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τη διαφωνία για το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο της Μακεδονίας», όπως είπε, «στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια καλή λύση, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μακεδονία», σύμφωνα με την κα Νούλαντ, «αλλά και για τα Βαλκάνια και την ίδια την Ελλάδα. Προσβλέπουμε να έχουμε αυτή τη συνομιλία».

thetoc.gr