Log in
A+ A A-

Σβήνουν τα φώτα της Times Square;

Μια νομική διάταξη για τους αυτοκινητοδρόμους, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 2012, απειλεί την φημισμένη Times Square της Νέας Υόρκης, καθώς ίσως υποχρεώσει τον Δήμο Νέας Υόρκης να κατεβάσει τις φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες που αποτελούν εδώ και δεκαετίες το σήμα κατατεθέν της Αμερικανικής Μεγαλούπολης.  "Δεν υπάρχει περίπτωση", απαντάει η Δημοτική Αρχή.

Όσοι έχουν ταξιδέψει έστω και μια φορά στη Νέα Υόρκη, έχουν να λένε για τον δρόμο με τα "μεγάλα φώτα".  Κάποιοι τον σνομπάρουν, χαρακτηρίζοντάς τον "κιτς".  Κάποιοι άλλοι τον επισκέπτονται ξανά και ξανά.  Σχεδόν όλοι όμως, βγάζουν μια φωτογραφία εκεί για να θυμούνται ότι κάποτε πέρασαν από το "Σταυροδρόμι του Κόσμου".  Θα φανταζόταν άραγε κανείς την πόλη που "δεν κοιμάται ποτέ" χωρίς τα φώτα της Times Square;  Ακούγεται ως κάτι υποδεέστερο του αποτυχημένου πρωταπριλιάτικου αστείου, όμως δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα.  Για να ακριβολογούμε, θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αν ο Δήμος Νέας Υόρκης ακολουθούσε πιστά μια νομοθεσία του 2012, που εντάσσει την Times Square σε διατάξεις του 1965 για το Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων, με αποτέλεσμα να απαγορεύει διαφημιστικούς χώρους άνω των 1200 τετραγωνικών ποδιών (λίγο πάνω από 110 τ.μ.)

Τι θα συμβεί αν η Νέα Υόρκη δεν συμμορφωθεί με αυτήν την οδηγία; Σε αυτήν την περίπτωση, θα χάσει ένα ιλιγγιώδες ποσό (περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια) από την χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Τομέα Μεταφορών του Δήμου Νέας Υόρκης, Πόλυ Τρότενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι πολύ απλά... δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβουν οι πινακίδες, τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστεί το θέμα, σε συννενόηση με την Κυβέρνηση.

"Ασφαλώς και δεν θα κατεβάσουμε τις πινακίδες της Times Square, οι οποίες, εκτός από το ότι είναι πολύ όμορφες, είναι σημαντικές για την οικονομία μας.  Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση", δήλωσε η κ. Τρότενμπεργκ.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ των Αμερικανικών ΜΜΕ, η πιο πιθανή λύση που θα προωθήσει ο Δήμος είναι να ζητήσει την εξαίρεση της Times Square από το καθεστώς και όχι τον αποχαρακτηρισμό της.