Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2016

Καμία αύξηση στις απολαβές των περίπου 65 εκατομμυρίων συνταξιούχων του Social Security δεν θα πιστωθεί το 2016, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αιτία για αυτήν την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε αρμοδίως σήμερα Πέμπτη, είναι η πτώση που παρατηρήθηκε στον πληθωρισμό, η οποία όμως επήλθε λόγω της μείωσης της τιμής των καυσίμων.

Όπως τονίζεται, ο πληθωρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον επίσημο δείκτη κόστους ζωής, με αποτέλεσμα οι σχετικές μικρές αυξήσεις να επηρεάζονται βάσει των σχετικών οικονομικών συντελεστών.

Από πλευρά των συνταξιούχων όμως υπάρχει ο αντίλογος, αφού τονίζεται ότι στην περίπτωσή τους οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια: Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι τα φθηνότερα καύσιμα δεν επηρεάζουν και τόσο την ποιότητα ζωής τους, καθώς δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τόσο συχνά, σε σχέση τουλάχιστον με το ενεργό εργατικό δυναμικό της χώρας.

Αντίθετα, βασικές υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, για του λόγου του αληθές παρατίθεται και ένα άλλο στατιστικό εύρημα, βάσει του οποίου, παρόλες τις αυξήσεις που λαμβάνουν ετησίως, οι συνταξιούχοι του Social Security έχουν χάσει το 22% της αγοραστικής τους δύναμης σε σχέση με το 2000.