Log in
A+ A A-

Νέο μακελειό στην Καλιφόρνια

Συναγερμός έχει σημάνει στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας καθώς τουλάχιστον ένας ή και περισσότεροι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών σε κτίριο ενός κρατικού οργανισμού που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

 Στο κτίριο, εκείνη την στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη μια γιορτή δημοσίων υπαλλήλων του Σαν Μπερναρντίνο.Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 14 νεκροί και 14 τραυματίες, ενώ θεωρεί ότι οι δράστες έχουν διαφύγει.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής και έφεραν μακρύκαννες καραμπίνες. Το κίνητρό τους παραμένει άγνωστο αλλά οι αξιωματικοί σχολίασαν ότι επρόκειτο για καλά οργανωμένη ενέργεια. 

Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά το τεράστιο κτίριο με τις δύο πτέρυγες είτε για τραυματίες είτε για κρυμμένους οπλοφόρους.Ωστόσο έχει δοθεί εντολή σε όλα τα δημόσια κτίρια της περιοχής να κλείσουν τις εισόδους τους, στην περίπτωση που οι δράστες έχουν διαφύγει και αναζητούν άλλο κρησφύγετο ή θέλουν να εξαπολύσουν και νέα αιματηρή επίθεση. 

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί ακόμη είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην συνέντευξη τύπου, δεν μπόρεσε να απαντήσει με βεβαιότητα εάν η επίθεση σχετίζεται με την διεθνή τρομοκρατία ή όχι καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ερωτηθείς αν οι δράστες κρατούν ομήρους απάντησε ότι δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο

Μάρτυρες είπαν ότι τρεις άνδρες με μακρύκανα όπλα - ενδεχομένως Καλάσνικοφ -  επιβιβάστηκαν σε ένα μαύρο Yukon SUV και έφυγαν μακριά από τον τόπο της επίθεσης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι τουλάχιστον ένας ένοπλος είχε καλύψει το πρόσωπό του με μαύρη μάσκα. Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι ένα όχημα αυτού του τύπου βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε μικρή απόσταση, αλλά η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. 

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε ούτε την πληροφορία ότι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στο κτίριο και έναν μηχανισμό τον οποίο επρόκειτο να εξουδετερώσουν. Στην περιοχή βρίσκονται πάντως τουλάχιστον τρία συνεργία εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. 

Χρήστες του διαδικτύου έχουν τραβήξει φωτογραφίες με τα κινητά τηλέφωνά τους με τραυματίες στο οδόστρωμα κοντά στο κτίριο και τραυματιοφορείς να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. 

Στις πρώτες δηλώσεις από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και από το σχόλιο της πρώην υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η εγκληματική ενέργεια δεν συνδέεται με τρομοκρατική πράξη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε για τους πυροβολισμούς κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης και δήλωσε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των πυροβολισμών, σχολιάζοντας ότι αυτό που γίνεται στις ΗΠΑ δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος Χίλαρι Κλίντον έγραψε στο Twitter: Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε την βία τώρα.