Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Η ανεργία μειώνεται - Οι μισθοί μένουν στάσιμοι

Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο, παρόλα αυτά όμως υπάρχει πάντα η υποσημείωση ότι οι μισθοί δεν κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα για όλους.

Πρόκειται για μια κατάσταση που περιγράφεται από τους Αμερικανούς οικονομολόγους με τον όρο "underemployment" και απευθύνεται στο κομμάτι εκείνο του εργατικού δυναμικού που έχει βρει μεν επαγγελματική στέγη, αλλά αναζητά κάτι καλύτερο, κυρίως λόγω μη ικανοποιητικών αποδοχών και δευτερευόντως λόγω εργασιακού αντικειμένου.

Βάσει της ίδιας ανάλυσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6,1 εκατομμύρια ημιαπασχολούμενοι οι οποίοι επέλεξαν αυτήν την μορφή εργαίας απλά και μόνο επειδή την προτίμησαν από την ανεργία, προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο. Μάλιστα, ο αριθμός τους παρουσίασε μια ελαφρά αύξηση κατά την διάρκεια του Μαρτίου.

"Για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση, ο αντίστοιχος αριθμός τέτοιων εργαζομένων πριν από την κρίση του 2008 κινείτο στα 4.1 εκατομμύρια", αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, ενώ η ίδια η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε πρόσφατα ως "μείζον πρόβλημα" αυτές τις περιπτώσεις "part - time" εργαζόμενων.

Έτσι, παρότι τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 215.000 προσλήψεις αντί των 199.000 που είχαν προβλεφθεί από τους οικονομολόγους, άπαντες τονίζουν ότι "οι μη ικανοποιητικοί μισθοί αποτελούν το μεγαλύτερο άλυτο πρόβλημα που άφησε πίσω της η ύφεση του 2008".