Log in
A+ A A-

Η δεύτερη αναμέτρηση Κλίντον - Τραμπ

Προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν χαρακτήρισαν την δεύτερη τηλεμαχία ανάμεσα στην Χίλαρυ Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρεμπουπλικανό υποψήφιο να φτάνει στο σημείο να δηλώνει πως η αντίπαλός του θα έπρεπε να είναι φυλακή, ενώ επιτέθηκε και στον Μπιλ Κλίντον με αφορμή το θέμα της αντιμετώπισης των γυναικών.

 Το τεταμένο κλίμα του δεύτερου ντιμπέιτ φάνηκε από την αρχή, όταν οι δυο υποψήφιοι παρουσιάστηκαν χωρίς να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη τυπική χειραψία.  Ασφαλώς, άπαντες περίμεναν ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με τα απαξιωτικά και σεξιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τις γυναίκες θα έπαιζαν ρόλο στην συζήτηση, κάτι που τελικά συνέβη από τις πρώτες ερωτήσεις.

"Θέλω να απολογηθώ στην οικογένειά μου και τον αμερικανικό λαό. Ήταν μια κουβέντα "των αποδυτηριών" για την οποία δεν είμαι καθόλου περήφανος. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα πράγματα πιο σοβαρά. Όπως ο πόλεμος, και ο ISIS τον οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να νικήσουμε. Σέβομαι τις γυναίκες. Έχω απεριόριστο σεβασμό για τις γυναίκες. Θέλω να κάνω ξανά ασφαλή και πλούσια τη χώρα.", δήλωσε ο Τραμπ, με την Κλίντον να λαμβάνει την ευκαιρία και να ξεκινά την επίθεση εναντίον του.

"Το έχω πει ξανά ότι ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ. Το πιστεύω ακόμα. Τον βλέπουμε να υποτιμά και να μιλά άσχημα για τις γυναίκες. Δεν είναι όμως μόνο το βίντεο αυτό που κρίνει την καταλληλότητά του. Έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ατόμων με αναπηρία, των αφροαμερικανών και άλλων ομάδων. Εγώ θέλω να στείλω μύνημα ότι οι ΗΠΑ είναι μια σπουδαία χώρα στην οποία απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητά μας. Αυτή τη χώρα θέλω να υπηρετήσω.", απάντησε η Δημοκρατική υποψήφια.

Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε εκ νέου τον λόγο και αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, και τις "περιπέτειές" του με τις γυναίκες, επιστρέφοντας το μπαλάκι στην Χίλαρυ.

"Η διαφορά μου με τον Μπιλ Κλίντον είναι ότι εγώ λέω μόνο λόγια αυτός κάνει πράξεις. Έχει παρενοχλήσει γυναίκες. Εγώ όχι. Υπάρχουν γυναίκες που είναι εδώ και το λένε.", τόνισε υπό το βλέμμα των τεσσάρων γυναικών που κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για συναφή συμπεριφορά, με την κ. Κλίντον να απαντά με μια ρήση που απέδωσε στην Μισέλ Ομπάμα, βάσει της οποίας "όταν οι άλλοι πάνε χαμηλά, εσύ θα ανεβαίνεις ψηλά", κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και ψέματα από την πλευρά του Τραμπ.

Σχετικά με τα βασικά θέματα, το πρώτο που συζητήθηκε ήταν το ασφαλιστικό.  Η κ. Κλίντον τόνισε ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει το Obamacare και κάποιες διατάξεις του, αλλά όχι να το καταργήσει.  Από την πλευρά του, ο Τραμπ έκανε λόγο για έναν "κακό νόμο" που έχει "σημαντικό κόστος για όλους".

Για τις κατηγορίες περί ισλαμοφοβίας, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της στάσης του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο προσφύγων από την Συρία για τους οποίους δεν γνωρίζει τι είναι και κατά πόσον είναι επικίνδυνη.  Ανέφερε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να φοβάται κάποιος να κάνει λόγο για "ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία", αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί την ύπαρξή της για να βρει λύση.  

"Είχαμε και έχουμε πολλούς Μουσουλμάνους επιτυχημένους σε αυτή τη χώρα. Το όραμά μου για τις ΗΠΑ είναι να έχουμεμια χώρα που όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν μια θέση σε αυτή. Θεωρούμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι ίση με τις υπόλοιπες. Η μη συνεργασία με τους Μουσουλμάνους είναι ένα δώρο για τον ISIS. Δεν έχουμε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ.", απάντησε η κ. Κλίντον.

Αναφορικά με τους φόρους που εμφανίζεται να μην πλήρωνε, ο Τραμπ υποστήριξε ξανά ότι αξιοποίησε "παραθυράκια" του Νόμου, τα οποία η Χίλαρυ Κλίντον, εάν όντως τα κατέκρινε, "θα μπορούσε ως Γερουσιαστής να ζητήσει την κατάργησή τους, αλλά δεν το έκανε", ενώ λίγο νωρίτερα η κ. Κλίντον είχε αναφερθεί στην ανάγκη να αλλάξουν οι φορολογικοί νόμοι για να μην επωφελούνται "ο Τραμπ και οι όμοιοί του.

Η αναμέτρηση ήταν επιθετική αλλά χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις, ενώ έκλεισε με μια ερώτηση από ακροατή που ζήτησε από κάθε υποψήφιο να αναφέρει κάτι θετικό για τον αντίπαλό του. Η Κλίντον ανέφερε τα παιδιά του Τραμπ και τον τρόπο που τον υποστήριξαν, ως επιτυχία του, και ο Τραμπ ανέφερε την επιμονή της, γιατί εργάζεται για κάποιο σκοπό χωρίς να παραιτείται.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις και με δεδομένο το κλίμα εναντίον του, ο Τραμπ μάλλον πέρασε ανώδυνα την δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση.