Log in
A+ A A-

Ματτίς: "Απειλές η Ρωσία, η Κίνα και οι τρομοκράτες"

Με σκληρή γλώσσα για τον ρόλο της Ρωσίας και του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράστηκε ο προτεινόμενος για το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματτίς, κατά την διάρκεια της ακρόασής του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

 

Ως γνωστόν, ο κ. Ματτίς θα πρέπει να λάβει νομιμοποίηση από το Ομοσπονδιακό Κοινοβουλευτικό Σώμα, καθώς δεν πληροί ολοκληρωτικά τις προϋποθέσεις του νόμου για να λάβει δημόσιο αξίωμα, όντας απόστρατος: Η κείμενη νομοθεσία θέτει όριο την επταετία, ενώ ο Ματτίς έχει κλείσει τέσσερα χρόνια από την αποστρατεία του (2013).  Συνεπώς, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα να μην του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν δεν πειστεί για την καταλληλότητά του κατά την ακρόαση.

Κυρίαρχο θέμα για τον Τζέιμς Ματτίς αποτέλεσε η Ρωσία και το κατά πόσον, ως πολιτικός προϊστάμενος του αμερικανικού στρατού, εκλαμβάνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.  Ο Γερουσιαστής Μακ Κέην, που προεδρεύει της Επιτροπής, επεσήμανε αρχικά πως "έχω ζήσει τρεις προέδρους των ΗΠΑ να κάνουν λόγο για αλλαγή των σχέσεων, και οι τρεις όμως απέτυχαν παταγωδώς", πριν απευθύνει την σχετική ερώτηση στον Ματτίς.

"Νομίζω πως, αυτήν την στιγμή, το πιο σημαντικό σημείο είναι να δούμε την πραγματικότητα για το τι αντιμετωπίζουμε με τον κ. Πούτιν και να επισημάνουμε ότι προσπαθεί να διασπάσει το ΝΑΤΟ και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα (διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά και σε επίπεδο συμμαχίας) συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας εκεί που πρέπει", ανέφερε ο Ματτίς, που χαρακτήρισε την ρωσική επιθετικότητα, την Κινεζική πολιτική και την τρομοκρατία ως  "τις μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

"Οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και απαιτούν έναν ικανό στρατό", ανέφερε ο Ματίς, ο οποίος επίσης τόνισε πως "είμαι υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Ρωσία, αλλά οφείλω να επισημάνω την πραγματικότητα και τους σκοπούς της.  Τα σημεία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Ρώσους συνεχώς μειώνονται, ενώ αυτά που ενδέχεται να έρθουμε σε αντιπαράθεση συνεχώς αυξάνονται".

Στο ξεκίνημα της ακρόασης, ο πρώην Γερουσιαστής των Δημοκρατικών και άλλοτε στέλεχος της Κυβέρνησης Κλίντον, Σαμ Ναν, εκφράστηκε με κολακευτικά λόγια για τον Ματτίς και κάλεσε την Επιτροπή να δώσει την έγκρισή της στον άλλοτε βαθμοφόρο του Αμερικανικού Στρατού.

"Πρέπει να κάνουμε την εξαίρεση λόγω της εμπειρίας, των ικανοτήτων και του χαρακτήρα του υποψηφίου.  Θεωρώ ότι η διερεύνηση πάνω στον χαρακτήρα και τα επιτεύγματα του κ. Ματτίς θα σας πείσουν.  Θα πρέπει να λάβει την άδεια", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Ματτίς δήλωσε αρχικά, απευθυνόμενος στην επιτροπή, πως "θα εργαστώ σκληρά ούτως ώστε η δυναμική του στρατού μας να ενισχύει την διπλωματία και να διασφαλίζει ότι ο Πρόεδρός μας και οι διπλωμάτες μας θα διαπραγματεύονται από θέση ισχύος.  Επίσης, θα ενισχύσουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας και τις συνεργασίες μας στον τομέα της διεθνούς ασφαλείας.  Άλλωστε, η Ιστορία έχει δείξει ότι τα έθνη που είχαν ισχυρές συμμαχίες θριαμβεύουν πάντα έναντι αυτών που δεν έχουν".

Καταλήγοντας, αναγνώρισε πως "ο πολιτικός ρόλος μου είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχα όταν φορούσα στολή.  Εάν η Γερουσία και το Κογκρέσσο εγκρίνει την εξαίρεση, θα παρέχω ισχυρή πολιτική καθοδήγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις από το Υπουργείο Άμυνας".

Το εγκώμιο του Τζέιμς Ματτίς έπλεξε και ο ίδιος ο Μακ Κέην, ο οποίος τόνισε πως, παρότι ο νόμος είναι σωστός, σε αυτήντην περίπτωση θα πρέπει να γίνει εξαίρεση.

"Η κείμενη νομοθεσία δεν του επιτρέπει να αναλάβει το Υπουργείο για τρία ακόμη χρόνια.  Παρότι ο ίδιος είμαι υπέρ αυτού του νόμου, θεωρώ ότι η χώρα μας χρειάζεται τις υπηρεσίες του κ. Ματτίς περισσότερο από κάθε άλλη φορά".

 

Μεταξύ των ερωτήσεων που δέχτηκε ο κ. Ματτίς, είναι κατά πόσον θεωρεί ότι η θητεία γυναικών ή ομοφυλόφιλων στρατιωτικών θα πλήξει το αξιόμαχο του στρατού.  Παρότι αρχικά δεν απάντησε με ένα "ναι ή όχι", ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

"Με ενδιαφέρει οι στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και όχι τι κάνουν στο κρεβάτι τους", απάντησε μεταξύ άλλων.