Log in
A+ A A-

Ο Τραμπ προωθεί την χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Πούτιν, Μέρκελ και Ολαντ θα έχει το Σάββατο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο επίκεντρο θα βρεθεί η χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κινδυνεύει η συναίνεση που ζητά η Μέρκελ

Τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και η γερμανίδα καγκελάριος θεωρούν ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για τις κυρώσεις καθώς δεν υπάρχουν σημάδια αλλαγής στάσης εκ μέρους της Μόσχας. Ομως, ορισμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία, τάσσονται υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και θεωρούν ότι η χαλάρωση των κυρώσεων θα συμβάλει στην βελτίωση του εμπορικού κλίματος με τη Ρωσία. Η γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να κρατήσει όλες τις χώρες της Ε.Ε. ευθυγραμμισμένες με την δική της πολιτική. Γερμανός διπλωμάτης σχολίασε στο Reuters ότι αν ο Τραμπ προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων, θα υπάρξουν τριγμοί στην συναίνεση εντός Ευρώπης.

Η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν θα είναι η πρώτη μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει στον νικητή των εκλογών για να τον συγχαρεί.

Οι δύο άνδρες έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων των χωρών τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορηθεί ότι κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος με την υποστήριξη της Μόσχας κάτι που και ο ίδιος αρνείται αλλά και ο ο ρώσος ομόλογός του.

Από ρωσικής πλευράς, ο εκπρόσωπος τύπου του Βαλντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε ότι αυτή θα είναι η πρώτη συνομιλία από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Τραμπ εκτιμώντας ότι η συζήτηση δεν θα μπει σε τόσο συγκεκριμένα ζητήματα.