Logo
Print this page

Νέα Υόρκη: Παραδόθηκε και επιστρέφει στην Ελλάδα η αρχαία σαρκοφάγος

Παραδόθηκε και επίσημα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη η αρχαία σαρκοφάγος, που είχε κλαπεί το 1988 δυτικά της Θεσσαλονίκης και εντοπίστηκε πρόσφατα σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, κατόπιν έρευνας των Εισαγγελικών Αρχών του Μανχάτταν.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάτταν, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κούτρα, του ομογενή Βοηθού Εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνου και του ειδικού ερευνητή του Homeland Security, Μπρετ Ντρόιερ.

Οι κ.κ. Κούτρας και Βανς υπεγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο και οριστικοποίησαν την επιστροφή του αρχαίου αντικειμένου στην Ελλάδα.  Η σαρκοφάγος, η οποία αναπαριστά σκηνή από τον Τρωικό Πόλεμο, περιπλανήθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ για περίπου 30 χρόνια.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα γεμάτη υπερηφάνεια για την Ελλάδα. Αυτό το υπέροχο τμήμα της σαρκοφάγου επιστρέφει μετά από διάστημα 28 ημερών από την ημέρα που εντοπίστηκε. Η συνεργασίας της Εισαγγελίας με τις ελληνικές Αρχές υπήρξε άψογη, ενώ ήταν απίστευτη η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι Αμερικανικές Αρχές», ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος, εμφανώς ικανοποιημένος από την ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Η σαρκοφάγος εντοπίστηκε πριν από 28 ημέρες σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, και αμέσως υπήρξε σχετικό τηλεφώνημα στην Γενική Εισαγγελία.  Τα αντανακλαστικά των Αμερικανικών Αρχών λειτούργησαν άμεσα, με αποτέλεσμα, σε λιγότερο από ένα μήνα, το αρχαίο εύρημα να βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα.  Η αξία του ανέρχεται στις 500.000 δολάρια, ενώ η αρχική τιμή με την οποία μεταπωλήθηκε από τους δράστες της κλοπής άγγιζε τις 95000

Σύμφωνα με τον κ. Βανς, δεν πρόκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη της γκαλερί, αφού δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο εναντίον του.

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται να ασκήσουμε ποινική δίωξη στην γκαλερί. Εξαρτάται την υπόθεση. Άλλες φορές προχωράμε την διαδικασία, άλλες φορές όχι. Θα ήθελα όμως να συμβουλέψω τους υπεύθυνους των γκαλερί που ενδέχεται να αγοράζουν ανάλογα αρχαία εκθέματα, να διερευνούν την προέλευσή τους και το κατά πόσον είναι αντικείμενα κλοπής», τόνισε ο κ. Βανς, ενώ ο Μάθιου Μπογδάνος διαβεβαίωσε ότι "δεν θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση προς αυτήν την κατεύθυνση".

"Για την υπόθεση αυτή είχε γίνει μια σύλληψη, εάν θυμάμαι καλά, στις αρχές της δεκαετίας του '90, στην Ιταλία. Στην δική μας έρευνα, δεν προκύπτει η ανάγκη να πράξουμε κάτι ανάλογο, ούτε θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση για αυτόν τον σκοπό", είπε ο κ. Μπογδάνος.

Τόσο ο κ. Κούτρας, όσο και ο κ. Βανς, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν, για λόγους ασφαλείας, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για την μεταφορά της σαρκοφάγου.  Ανάλογη στάση τήρησαν και στην ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχουν ανάλογες έρευνες σε εξέλιξη.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κλεμμένα αντικείμενα βρίσκονται παντού στον κόσμο. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και πάλι – γιατί είναι γιορτή για τον ελληνισμό –την επιστροφή κάποιου αρχαίου στην πατρίδα μας», είπε ο Γενικός Πρόξενος.

Ακολουθεί προσεχώς και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του New Greek TV

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design