Logo
Print this page

Reuters: Όταν η Άνγκελα Μερκελ θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Εκείνη είναι μια συγκρατημένη πτυχιούχος Φυσικός που διαθέτει αυτοέλεγχο, κατάγεται από την Ανατολική Γερμανία και περνάει τον χρόνο της λαμβάνοντας σοβαρές αποφάσεις χωρίς να έχει ποτέ απολαύσει την προσοχή που απορρέει από τη θέση της ισχυρότερης ηγέτιδας στον κόσμο. Εκείνος είναι ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη που δεν μασάει τα λόγια του και επιδιώκει τη δημοσιότητα.

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο για κινηματογραφικό λαβ στόρι αν οι πρωταγωνιστές δεν ήταν η Άγγελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σχολιάζει το Reuters, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί δύο ηγέτες πιο διαφορετικούς τόσο σε ουσία όσο και σε στυλ από τη γερμανίδα καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Επί μήνες οι δυο τους επιδίδονται σε μια εξ'αποστάσεως κόντρα για θέματα που αφορούν την πολιτική και τις αξίες των δύο χωρών.

Αύριο Τρίτη θα συναντηθούν για πρώτη φορά--μια συνάντηση υψηλών προσδοκιών την οποία θα παρακολουθήσουν στενά οι κυβερνήσεις πολλών χωρών του κόσμου για να εντοπίσουν κάποια σημάδια σχετικά με το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας--μιας συνεργασίας που βοήθησε στον σχηματισμό της παγκόσμιας τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την οποία ο Τραμπ απειλεί να ανατρέψει.

Πως προετοιμάζεται η Γερμανία

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος ανυπομονεί για την πολύπλοκη ανταλλαγή απόψεων σε ποικίλα θέματα με τον Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον. Ο Ζάιμπερτ είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση διάρκειας μεγαλύτερης των 2,5 ωρών και θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει.

"Η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι εταίροι. Είναι πολύ μακρύς ο κατάλογος των κοινών ενδιαφερόντων μας", είπε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως ο προστατευτισμός δεν είναι ευεργετικός για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. "Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το ελεύθερο εμπόριο έχει πλεονεκτήματα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν πιστεύουμε στην παγκόσμια οικονομική τάξη που βασίζεται στον προστατευτισμό".

"Αν νομίζω ότι θα γίνουν καλοί φίλοι; Προφανώς όχι. Είναι πολύ διαφορετικές προσωπικότητες", σχολιάζει για τη συνάντηση των δύο ηγετών ο Τσαρλς Κάπτσαν, ο οποίος συμβούλευε τον προκάτοχο του Τραμπ στην προεδρία Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

"Αλλά θεωρώ ότι έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον, τόσο από πολιτικής όσο και από στρατηγικής πλευράς, στο να μάθουν με ποιον τρόπο να συνεργάζονται. Είναι σαφώς η πιο σημαντική συνάντηση με ξένο ηγέτη της προεδρίας του Τραμπ".

Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η 62χρονη Μέρκελ, που δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, προετοιμάζεται με ζήλο για την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον.

Έχει παρακολουθήσει τις ομιλίες του Τραμπ και τις συνεντεύξεις του, περιλαμβανομένης μιας στο περιοδικό Playboy του 1990, στην οποία πετάει πολλές από τις αμφιλεγόμενες ιδέες που τώρα επιχειρεί να εφαρμόσει ως πρόεδρος, λένε οι ίδιες πηγές.

Μέλη της συνοδείας της έχουν εξάλλου αναλύσει τις συναντήσεις του Τραμπ με άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένης της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του καναδού ομολόγου του Τζάστιν Τριντό και είχαν ανταλλαγή απόψεων με ομολόγους τους για το πως να χειριστούν τον απρόβλεπτο πρώην αστέρα τηλεριάλιτι, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι δεν θέλει να ακούει πολύ, ότι προτιμάει τις ξεκάθαρες θέσεις και ότι δεν θέλει να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες", είπε ένας ανώτερος γερμανός αξιωματούχος.

''Καταστροφικό λάθος"

Τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής το χάσμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες φαντάζει εξαιρετικά βαθύ.

Ο 70χρονος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει την είσοδο στη Γερμανία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες "καταστροφικό λάθος".

Έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εισάγουν στην αμερικανική αγορά και έχει ασκήσει κριτική εις βάρος του Βερολίνου επειδή δεν έχει αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες, κάτι το οποίο η καγκελάριος έχει δεσμευτεί να εξετάσει.

Μια άλλη πηγή έντασης είναι το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 50 δισ ευρώ της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος του Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αποσπά άδικα εμπορικά πλεονεκτήματα μέσω ενός αδύναμου ευρώ. Η Μέρκελ και οι υπουργοί της έχουν επισημάνει ότι η ΕΚΤ και όχι το Βερολίνο διαχειρίζεται την τύχη του ευρώ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται και η Ρωσία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι ο Τραμπ θα ζητήσει συμβουλές από την Μέρκελ για το πως να αντιμετωπίσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από την πλευρά της η Μέρκελ έχει υπάρξει επικριτική απέναντι στην απαγόρευση εισόδου του Τραμπ για πολίτες ισλαμικών χωρών. Σε τηλεφώνημά της τον Ιανουάριο εξήγησε στον Τραμπ ότι η Συνθήκη της Γενεύης υποχρεώνει όσους την έχουν επικυρώσει, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, να δέχονται στο έδαφός τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Μέρκελ ανησυχεί επίσης ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως επαινέσει την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενδεχομένως να συνεχίσει να υπονομεύει το μπλοκ με την ρητορική του σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που πυροδοτείται από την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

"Η Ευρώπη είναι μια πολύ εύθραυστη, επισφαλής περιοχή και η Γερμανία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αντέξει. Υποψιάζομαι ότι η καγκελάριος θα θελήσει να το αποσαφηνίσει αυτό στον πρόεδρο", δήλωσε ο Άντονι Γκάρντνερ, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο υπηρετούσε ως αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΕ.

Προοπτική εκπλήξεων

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος αμερικανός πρόεδρος με τον οποίο η Μέρκελ--η μακροβιότερη ηγέτις της Ευρώπης--έχει συνεργαστεί.

Η καγκελάριος δόμησε καλές σχέσεις με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις μετά τη σύγκρουση που είχε με τον προκάτοχο της Μέρκελ, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ.

Και παρότι οι σχέσεις με τον Ομπάμα ξεκίνησαν περίεργα, καθώς η Μέρκελ δεν είχε ικανοποιήσει το αίτημά του να πραγματοποιήσει ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008, οι δύο ηγέτες ήρθαν πιο κοντά με την πάροδο του χρόνου και συνεργάστηκαν στο θέμα της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

"Η αποχώρηση μου είναι δύσκολη", είχε δηλώσει η Μέρκελ όταν ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Βερολίνο τον Νοέμβριο, μια εβδομάδα μετά την νίκη του Τραμπ.

Η γερμανίδα ηγέτις θα βαδίσει σε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή στην Ουάσινγκτον. Με τις εκλογές στη χώρα της να αναμένονται τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να αποφύγει να προσφέρει τα όπλα στους πολιτικούς της εχθρούς για να την πλήξουν με το να είναι πολύ φιλική προς τον Τραμπ. Αλλά δεν έχει και την πολυτέλεια να ανοίξει μέτωπο που θα μπορούσε να πλήξει τα γερμανικά συμφέροντα.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στο στρατόπεδο της Μέρκελ πριν από την επίσκεψη είναι η προοπτική για εκπλήξεις.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε είχε μια αμήχανη χειραψία 19 δευτερολέπτων με τον Τραμπ, ενώ η Μέι δέχτηκε επικρίσεις από κάποια βρετανικά μμε επειδή κράτησε το χέρι του Τραμπ στη διάρκεια περιπάτου στον Λευκό Οίκο, προφανώς όταν εκείνος της το έτεινε για να μην σκοντάψει.

Όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα, μαζί με την ομάδα του είχαν περάσει μια ολόκληρη μέρα προβάροντας ατέλειωτα πιθανά σενάρια και ρόλους για να διασφαλίσουν ότι θα είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Στο τέλος όμως αιφνιδιάστηκαν όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε εκτός προγράμματος, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, στα ευαίσθητα θέματα του εποικισμού και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Η Μέρκελ έχει παραδεχτεί ότι ως παιδί ένιωθε τόσο άβολα με τις εκπλήξεις ώστε να γράφει τις επιθυμίες της για τα δώρα των Χριστουγέννων μήνες νωρίτερα για να αποφύγει να αιφνιδιαστεί από κάποιο ανεπιθύμητο δώρο. Με τον Τραμπ, για κακή της τύχη, θα πρέπει να περιμένει το αναπάντεχο.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design