Log in
A+ A A-

Politico: Τελείωσε ο «μήνας του μέλιτος» για Τραμπ και Πούτιν

Την άποψη πως έφτασε στο τέλος του ο «μήνας του μέλιτος» για Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει σε άρθρο του το έγκυρο Politico.

"Επειτα από το «άνοιγμα» που έκανε επί μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα Ουάσινγκτον και Μόσχα άρχισαν να ανταλλάσσουν σκληρές διπλωματικές κουβέντες, μειώνοντας τις προοπτικές για στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών", γράφει το Politico.

Ως απόδειξη σε αυτό φέρνει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα διαβάζοντας ανακοίνωση με την οποία οι ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα τη σύλληψη εκατοντάδων ατόμων, ανάμεσά τους και του επικριτή του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, στις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς σε όλη τη Ρωσία.

"Η ανακοίνωση αυτή ήταν η πιο «σκληρή» γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος του Τραμπ κατά της κυβέρνησης του Πούτιν. Κάποιοι εξεπλάγησαν καθώς ήταν αβέβαιοι για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος, που επανειλημμένα έχει αποφύγει να επικρίνει τον Πούτιν, θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επιπλήξει τη Μόσχα για τις ενέργειές της, γράφει το Politico. Αλλωστε, προεκλογικά ο Τραμπ πολλές φορές υποσχέθηκε να προσπαθήσει να δημιουργήσει πιο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτή η συζήτηση όμως έχει «παγώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω του ελέγχου για τις σχέσεις που είχε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Μόσχα", σημειώνει η αμερικανική πολιτική ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πούτιν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αμερικανική κριτική, όταν αφορά τις πολιτικές ενέργειές του στη Ρωσία και σημειώνουν ότι θα μπορούσε να αντιδράσει οργισμένα σε αυτή την καταδικαστική ανακοίνωση. "Ομως, παραμένει ασαφές το αν η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει μία προσεκτικά επιλεγμένη αμερικανική πολιτική", συνεχίζει το άρθρο.

Στο μεταξύ, όπως παρατηρεί το Politico, τις τελευταίες εβδομάδες το Κρεμλίνο σταδιακά έχει σκληρύνει τη ρητορική του για τη διοίκηση Τραμπ, που πρόσφατα έκανε βήματα που στη Μόσχα θεωρούνται ως εχθρικά για τα ρωσικά συμφέροντα.

"Το Σάββατο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση για τις κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράν και τη Β. Κορέα, ανάμεσά τους και οχτώ ρωσικές", τονίζει το Politico.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Μαρία Ζαχάροβα έγραψε ότι η κυβέρνησή της είναι «μπερδεμένη και ανήσυχη» με την αμερικανική κίνηση. «Υπονομεύει τις προοπτικές δημιουργίας ολοκληρωμένης πολυμερούς συνεργασίας στην κοινή μάχη κατά των τρομοκρατών», έγραψε η Ζαχάροβα. «Η Ουάσινγκτον εφαρμόζει ξανά την εντολή εκείνων που έκαναν βασική τους προτεραιότητα την καταστροφή της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Πέρα από αυτό όμως, λίγο πριν την ανακοίνωση του Σπάισερ τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα ότι πάνω από 200 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Μοσούλη, σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ, στις 17 Μαρτίου.

«Με τρομάζουν οι αναφορές για την αεροπορική επιδρομή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και συμπλήρωσε ότι η Μόσχα έχει ζητήσει ειδική ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι από τότε έχουν υπάρξει αρκετά τραγικά περιστατικά στα οποία έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Μοσούλη.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η επιχείρηση Αμερικανών και Ιρακινών για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον ISIS είναι πιο βάναυση από την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας- Συρίας στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είχε δεχθεί αυστηρή κριτική για την επιχείρησή της.

thetoc.gr