Log in
A+ A A-

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Θα αναλάβουμε μόνοι μας δράση στη Συρία

Στην προειδοποίηση ότι όταν ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποτυγχάνει να δράσει συλλογικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν από μόνες τους δράση» προέβη την Τετάρτη η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Όταν τα ΗΕ μονίμως αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να αποφασίσουν να δράσουν συλλογικά, υπάρχουν φορές στην ιστορία των ΗΠΑ που είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε από μόνοι τους δράση», τόνισε η Χέιλι μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει συγκληθεί με θέμα την Συρία.

Τραμπ: Προσβολή κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά στην Συρία

«Φρικτή» και «αποκρουστική» αποκάλεσε την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στην Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «μια φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Οβάλ Γραφείο, κατά πόσον χαράζει μια νέα πολιτική αναφορικά με την Συρία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Θα δείτε».

Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε κι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος χαρακτήρισε πριν λίγο την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στην Συρία ως "μια ειδεχθή ενέργεια η οποία θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια".

Πρώτη κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας πριν την συνάντηση των ΥΠΕΞ

"Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων στην Συρία προκλήθηκε από μια έκρηξη αποθήκης χημικών όπλων των ανταρτών, που επλήγη από βομβαρδισμό αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού στρατού δεν είναι αξιόπιστη", δήλωσε την Τετάρτη ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει την ευθύνη για την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους", τόνισε ο αξιωματούχος.

Απαντώντας στην θέση της Μόσχας, ο ίδιος απάντησε: «Δεν το θεωρούμε αξιόπιστο. Δεν το πιστεύουμε».

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει στα Ηνωμένα Έθνη ότι η μόλυνση που προκλήθηκε από τα χημικά όπλα των ανταρτών προκάλεσε τους δεκάδες θανάτους.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ως μια... πρόγευση σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, θα επισκεφθεί την Μόσχα στις 11-12 Απριλίου για συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, θα είναι η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τίλερσον στην Μόσχα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Αποκλεισμός (με νόημα;) Μπάνον από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε την Τετάρτη το πρωί σε αλλαγές της σύνθεσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο οποίο πλέον δεν θα συμμετέχει ο σύμβουλός του για ζητήματα στρατηγικής Στίβεν Μπάνον, σύμφωνα με αξιωματούχο προσκείμενο στον Λευκό Οίκο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ πάντως, θεωρούν την απομάκρυνση Μπάνον ως μια πρώτη "νίκη" του άσπονδου εχθρού του εντός του κύκλου Τραμπ, του αντιστράτηγου Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, νέου Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς Μακμάστερ και Μπάνον είχαν έρθει πολλάκις σε προστριβές σχετικά με τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ, κι ειδικά την στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν απέναντι στην Ρωσία.

thetoc.gr