Log in
A+ A A-

Τραμπ: "Για αυτό επιτεθήκαμε"

Τους λόγους για τους οποίους διέταξε την επίθεση εναντίον της κυβερνητικής αεροπορικής βάσης στην Συρία ανέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου, την ώρα που η διεθνής Κοινή Γνώμη παρακολουθεί αμήχανη μια μάλλον ανατρεπτική εξέλιξη.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία έκανε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμβάσεων και αγνοώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι πολυετείς προσπάθειες για αλλαγή συμπεριφοράς του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς", είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες των θυμάτων της επίθεσης, εστιάζοντας στα παιδιά και τα βρέφη.

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι αποτελεί "ζωτικής σημασίας ζήτημα για την εθνική ασφάλεια της χώρας" η αποτροπή της δυνατότητας χρήσης αναλόγων χημικών όπλων.  Μάλιστα, ξεπερνώντας το δόγμα "πρώτα η Αμερική", έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας "ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο".

Από την πλευρά του Πενταγώνου τονίζεται ότι η επίθεση στην Συριακή αεροπορική βάση δεν σηματοδοτεί ολοκληρωτική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στον Συριακό πόλεμο, αλλά αφορά ξεκάθαρα την χρήση χημικών όπλων καθαυτή.  Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι οι Τόμαχοκ έπληξαν αποκλειστικά υποδομές της βάσης που αξιοποιήθηκαν για τις - τουλάχιστον τρεις - διαφαινόμενες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αντιδράσεις του βασικού υποστηρικτή του Συριακού καθεστώτος, που δεν είναι άλλος από την Ρωσία.  Πάνω σε αυτό, το Πεντάγωνο διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον Τραμπ να ενεργεί μονομερώς, καθώς υποστηρίζεται ότι η Ρωσία ήταν ενήμερη, παρότι στελέχη της στρατιωτικής δύναμης φέρονται να βρίσκονταν στην αεροπορική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, επικρατεί προβληματισμός, αφού με δεδομένα τα επακόλουθα σε Ιράκ και Λιβύη κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπάρχουν αναλυτές που αναρωτιούνται για το ποια διάδοχη κατάσταση θα διασφάλιζε ομαλότητα και - το κυριότερο - αποτροπή του χάους στην Συρία, εάν τελικά οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί τους εστιάσουν περισσότερο στην πτώση και αποχώρηση του Άσαντ.