Logo
Print this page

Τραμπ: "Επικών διαστάσεων ο Ίρμα"

Φόβο και ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση της αμερικανικής Ομποσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης πως ο τυφώνας Ίρμα ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τις ΗΠΑ.

 

"Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες", δήλωσε ο διοικητής της FEMA Μπροκ Λονγκ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες, αν όχι περισσότερο, και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λονγκ δήλωσε πως οι αμερικανοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα ο οποίος αναμένεται να πλήξει από αύριο τη Φλόριντα.

Παρόμοια πορεία με τον τυφώνα Ίρμα φαίνεται να ακολουθεί μέχρι στιγμής και ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες ενισχύθηκε στην κατηγορία 3 και κατευθύνεται προς τις Μικρές Αντίλλες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων το φαινόμενο ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες 24 ως 36 ώρες.

Είναι επικών διαστάσεων, λέει ο Τραμπ

«Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας: «Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν».

«Η εκπληκτική Ακτοφυλακή μας έσωσε πάνω από 15.000 ζωές την προηγούμενη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ (σ.σ.: τον τυφώνα που έπληξε το Τέξας). Ο τυφώνας Ίρμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος», έγραψε στη συνέχεια.

Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε πως στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής ο Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ επτά θεωρούνται αγνοούμενοι.

Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον τυφώνα.

Τόσο οι γαλλικές όσο και οι ολλανδικές αρχές κατήγγειλαν εξάλλου λεηλασίες στο ολλανδο-γαλλικό νησί Άγιος Μαρτίνος και ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν εκεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς και να αποκαταστήσουμε την τάξη» επειδή μετά το πέρασμα του κυκλώνα «σημειώθηκε αριθμός λεηλασιών», δήλωσε ο Κολόμπ.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».

Η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως «λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια» της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.

Στην ολλανδική πλευρά του νησιού αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.

Ο ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design