Log in
A+ A A-

Ποιοι Γερουσιαστές κρίνουν την αναθεώρηση του Obamacare

Σε δυο πρόσωπα στρέφουν τα βλέμματά τους οι Ρεμπουπλικανοί, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ανατρέψουν τα δεδομένα και να δρομολογήσουν την κατάργηση του Obamacare, μέσα στο παράθυρο των επόμενων 11 ημερών.

 

Πρόκειται για τον Τζον Μακέην (Αριζόνα) και την Λίζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα), οι οποίοι είχαν καταψηφίσει την προηγούμενη νομοθετική πρόταση, σε μια σημαντική πολιτική ήττα των Ρεμπουπλικανών και της προεδρίας Τραμπ.

Η κ. Μουρκόφσκι έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ψηφίσει βάσει των επιπτώσεων που θα έχει στην πολιτεία της Αλάσκα ο προτεινόμενος ασφαλιστικός νόμος.  Στην αντίπερα όχθη, ο Μακέιν δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το κατά πόσον θα στηρίξει, τονίζοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί κατόπιν μελέτης της νομοθεσίας και συνεργασίας με τον Κυβερνήτη της Αριζόνα.

Από την πλευρά του, ο Μακέην, ο οποίος δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τον Τραμπ, έχει άκρως φιλικές σχέσεις με έναν εκ των συντακτών του νέου νόμου, που δεν είναι άλλος από τον Λίντσεϋ Γκράχαμ.  Μάλιστα, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η σχέση ανάμεσα στους δυο άνδρες ενδέχεται να είναι αρκετή προκειμένου να αποσπαστεί η ψήφος του και η κατάργηση του Obamacare τελικά να εγκριθεί.

Με δεδομένο ότι ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ (Κεντάκι) έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει αρνητικά και η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τότε οι Ρεμπουπλικανοί "αντέχουν" μόνο μια απώλεια ακόμη, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα κερδίσουν την πλειοψηφία χάρη στην ψήφο του Αντιπροέδρου, Μάικ Πενς.

Το σίγουρο είναι ότι, με την πάροδο των ημερών, οι πιέσεις προς τους δυο Γερουσιαστές θα ενταθούν.