Log in
A+ A A-

Ν. Υόρκη: Επαφές Ν. Αναστασιάδη στη 72η Γενική Συνέλευση Ο.Η.E.

Το «άνοιγμα» 72ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2017 στη Νέα Υόρκη, από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., António Guterres, ο οποίος παρουσίασε το έργο του οργανισμού κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του και τους τελευταίους μήνες της θητείας του προκατόχου του, Ban Ki-moon. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., Miroslav Lajchak, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Donald Trump, καθώς και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιο Κορνηλίου, προέβη σε διμερείς επαφές με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi, τον Πρωθυπουργό του Μαυρίκιου, Pravind Kumar Jugnauth, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, καθώς και της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της 72ης Γενικής Συνέλευσης Ο.Η.Ε., ο Πρόεδρος της Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρευρέθηκε στη δεξίωση υποδοχής που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Ν. Αναστασιάδης, με τον Ν. Χριστοδουλίδη, παρευρέθηκαν στη δεξίωση Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που συνδιοργάνωσαν οι Πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας, Theresa May, καθώς και της Μάλτας, Joseph Musca,. Ο Ν. Αναστασιάδης συζήτησε με τη T. May - μεταξύ άλλων – για το Κυπριακό Ζήτημα, αλλά και για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αργότερα, το βράδυ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Πρώτη Κυρία, παρευρέθηκαν στη δεξίωση που παρέθεσε D. Trump, με τη σύζυγό του Melania, προς τους Αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων με τις συζύγους τους που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη και Ν. Κοτζιά

ANASTASIADIS-COTZIAS4

Στην έδρα του Ο.Η.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιάς, έπειτα από τη συνάντησή τους το πρωί της ίδιας ημέρα προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι έγινε «... μια εποικοδομητική συνάντηση, όπως πάντα εξάλλου, με τον φίλο Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την πάρα πέρα πορεία, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, τα θλιβερά αποτελέσματα ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Crans-Montana».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι έχει γίνει ανασκόπηση για «... τη μέχρι σήμερα πορεία αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους βεβαίως, του Γενικού Γραμματέα».

Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι έγινε «για άλλη μια φορά [...] μια πάρα πολύ ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο, τον κ. Αναστασιάδη».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ενημέρωσε σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., «ο οποίος» – αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς – «είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει και εκείνος, όπως θέλει ο Πρόεδρος κι εγώ, σε αγαστή συνεργασία που έχουμε πάντα, να υποστηρίξει μια λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.»

Αναφορικά με τη λύση που πρέπει να δοθεί στο Κυπριακό Ζήτημα, ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «η λύση αυτή θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου βέβαια και των αρχών του ΟΗΕ», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση - μεταξύ άλλων - «...ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα».