Log in
A+ A A-

Σε νέα κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας

Κλυδωνίζονται εκ νέου και σε σοβαρό βαθμό οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα, μετά τα σχετικά μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι Αμερικανικές Αρχές, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελούν το τελευταίο βήμα πριν την ολική διακοπή διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

 

Αφορμή αποτέλεσαν τα περιστατικά εναντίον Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να παρουσιάσουν σοβαρούς τραυματισμούς που έφταναν ακόμη και σε προσωρινή απώλεια ακοής.  Σύμφωνα με το Associated Press, παρά το γεγονός ότι αρχικά τέθηκε στο τραπέζι ακόμη και το κλείσιμο της Πρεσβείας στην Αβάνα, εντούτοις αποφασίστηκε τελικά η ανάκληση ενός μεγάλου αριθμού διπλωματών, που θα φτάσει σε ποσοστό 60%.

Παράλληλα, στις σχετικές ανακοινώσεις, δεν θα κατηγορηθεί ευθέως η επίσημη κυβέρνηση της Κούβας ως υποκινητής των επιθέσεων, αλλά θα τονιστεί πως θα πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι σταματάει η έκδοση βίζας από την Πρεσβεία στην Αβάνα, με τους Κουβανούς πολίτες να χρειάζεται πια να μεταβούν σε γειτονικές χώρες για να αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, εκδίδεται και ταξιδιωτική οδηγία, που εφιστά την προσοχή στους Αμερικανούς υπηκόους που θα επισκεφθούν την Κούβα, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά.  Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδέχεται να πλήξει τον τουρισμό στην Κούβα, αφού το ενδιαφέρον για επίσκεψη από πλευράς Αμερικανών πολιτών είναι υψηλό.