Log in
A+ A A-

Η σύντροφος του μακελάρη στο Λας Βέγκας δηλώνει άγνοια

Η σύντροφος του ενόπλου ο οποίος σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 500 και πλέον πριν στρέψει ένα από τα όπλα του στον εαυτό του στο Λας Βέγκας αγνοούσε πως ο Στίβεν Πάντοκ σχεδίαζε να προχωρήσει στη σφαγή, σύμφωνα με μια δήλωσή της που διάβασε την Τετάρτη ενώπιον δημοσιογράφων ο δικηγόρος της Μάθιου Λόμπαρντ στο Λος Άντζελες.

 

Στο κείμενο η Μαριλού Ντάνλεϊ αναφέρει ότι στο πρόσωπο του Στίβεν Πάντοκ γνώρισε έναν άνδρα «ευγενικό», ο οποίος «νοιαζόταν», ήταν «ήσυχος». «Δεν μου είχε πει ποτέ τίποτα» που να άφηνε να γίνει αντιληπτό «πως επρόκειτο να συμβεί κάτι τόσο φρικτό», προσθέτει η ίδια.

Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν τη Ντάνλεϊ «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην έρευνα, χωρίς πάντως ως τώρα να έχουν αφήσει υπόνοιες πως θεωρούν ότι υπήρξε συνεργός με οποιοδήποτε τρόπο. «Υποθέτοντας ότι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις πράξεις του, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ρίξει όσο φως μπορεί στο κίνητρο του Πάντοκ», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Πριν από δύο εβδομάδες και κάτι, ο Στίβεν μου είπε ότι μου βρήκε ένα φθηνό (αεροπορικό) εισιτήριο για τις Φιλιππίνες και ότι ήθελε να κάνω ένα ταξίδι εκεί για να δω την οικογένειά μου. Όπως όλοι οι Φιλιππινέζοι που ζουν στο εξωτερικό, ήμουν πολύ χαρούμενη που θα επέστρεφα στο σπίτι μου, θα έβλεπα την οικογένειά μου και τους φίλους μου», συνεχίζει η Ντάνλεϊ στη δήλωσή της.

Η 62χρονη προσθέτει πως ενώ βρισκόταν ακόμη στις Φιλιππίνες, ο Πάντοκ της έστειλε χρήματα, «λέγοντας ότι προορίζονταν για να αγοράσω ένα σπίτι για μένα και την οικογένειά μου. Ήμουν ευγνώμων αλλά ανησυχούσα ότι το απροσδόκητο ταξίδι» στη γενέτειρά της και «μετά τα χρήματα ήταν ένας τρόπος να μου πει ότι θα με χωρίσει».

«Δεν μου είχε πει ποτέ τίποτε ούτε είχε κάνει κάτι που να με προειδοποιούσε ή να με οδηγούσε να αντιληφθώ με οποιονδήποτε τρόπο (...) ότι επρόκειτο να γίνει κάτι τόσο φρικτό», συνεχίζει η Ντάνλεϊ, η οποία έφθασε την Τρίτη στο Λος Άντζελες γνωρίζοντας ότι «το FBI και η αστυνομία του Λας Βέγκας ήθελαν να μιλήσουν μαζί μου».

Ο δικηγόρος της Ματ Λόμπαρντ διαβεβαίωσε ότι η πελάτισσά του και ο ίδιος «συνεργάζονται πλήρως» με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας και την αστυνομία του Λας Βέγκας.

Η Ντάνλεϊ δήλωσε «συγκλονισμένη» για τους θανάτους και τους τραυματισμούς και πρόσθεσε ότι «καθώς είναι μητέρα και γιαγιά» η «καρδιά της ράγισε για όλους εκείνους που έχασαν οικείους της».

Ο Πάντοκ άνοιξε πυρ το βράδυ της Κυριακής από μια σουίτα δύο δωματίων στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι στο Λας Βέγκας εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που είχαν πάει σε μια συναυλία απέναντι. Δώδεκα από τα τουφέκια εφόδου που είχε μεταφέρει στο δωμάτιο είχαν τροποποιηθεί ώστε να μπορούν να βάλλουν σαν αυτόματα. Ο δράστης της πιο πολύνεκρης επίθεσης με τη χρήση όπλων στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ είχε εξάλλου τοποθετήσει κάμερες μέσα κι έξω από το ξενοδοχείο για να παρακολουθεί την αντίδραση της αστυνομίας. Πιστεύεται πως αυτοκτόνησε λίγο πριν οι άνδρες μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας (SWAT) φθάσουν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε το Λας Βέγκας την Τετάρτη για να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την υποστήριξή του στους αστυνομικούς και τα στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και να επισκεφθεί επιζήσαντες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του που ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους.