Logo
Print this page

Οι επιπτώσεις των τυφώνων στην αγορά εργασίας

Αρνητικές αλλά και θετικές συνέπειες στην αγορά εργασίας είχαν δυο από τους μεγάλους τυφώνες που χτύπησαν τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας.

 

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν στους τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, και όχι τον Μαρία, ο οποίος συνέβη αργότερα και "χτύπησε" κυρίως τις περιοχές του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων.

Σε ό,τι αφορά στους δυο πρώτους, θεωρείται δεδομένο ότι ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για την καταγεγραμμένη απώλεια 33.000 θέσεων εργασίας, κυρίως στις Πολιτείες του Τέξας και της Φλόριδα.  Οι θέσεις αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παρέμειναν κλειστές ή υπέστησαν σοβαρές υλικές και άλλου είδους ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.  

Πάντως, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ο αριθμός αυτός να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς είναι πολύ πιθανόν ένας μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων αυτών να λειτουργήσουν σύντομα στα παλαιότερα επίπεδα και να επαναπροσλάβουν το προσωπικό τους.  Άλλωστε, ο συγκεκριμένος κλάδος έδινε μια σταθερή αύξηση προσλήψεων τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα η μείωση να αποδίδεται ξεκάθαρα στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην αντίπερα όχθη, οι τυφώνες θα αποτελέσουν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας: Ήδη αυτό συμβαίνει στον ασφαλιστικό τομέα και σε αυτόν των οχημάτων, αφού χιλιάδες πολίτες είδαν τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται και τα αντικαθιστούν.  Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις με είδη σπιτιού και οικοδομικά υλικά προχωρούν σε προσλήψεις καθώς παρουσιάζουν αυξημένο φόρτο εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό της ανεργίας, αυτό έπεσε στο 4,2% που είναι και η χαμηλότερη τιμή του μετά το 2001.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design