Logo
Print this page

Συλλήψεις πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ

Να παραδοθούν στις ομοσπονδιακές αρχές καλούνται ο Πολ Μανάφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος παραδόθηκε στο FBI πριν λίγη ώρα. Στις κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ περιλαμβάνεται αυτή της φορολογικής απάτης.

Ο Μάναφορτ εθεάθη να αναχωρεί από το σπίτι του νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αλλά δεν ήταν σαφές πού πηγαίνει. Πριν από λίγο το Ρόιτερς μετέδωσε πως ο Μάναφορτ έφθασε στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών στο πλαίσιο της έρευνας για ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.

Το ιστορικό

Οι κατηγορίες εναντίον των δύο ανδρών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί δίχως αμφιβολία μια κλιμάκωση στις έρευνες του ειδικού συμβούλου, που ρίχνουν φως στην πρώτη χρονιά της προεδρίας Τραμπ, σημειώνουν οι New York Times.

Ο κ. Γκέιτς είναι προστατευόμενος και συνεργάτης του κ. Μάναφορτ. Το όνομά του εμφανίζεται σε έγγραφα που συνδέονται με εταιρίες της οποίες ίδρυσε η εταιρία του Μάναφορτ στην Κύπρο προκειμένου να λαμβάνει πληρωμές από πολιτικούς και επιχειρηματίες στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο κ. Μάναφορτ ερευνάται για παραβιάσεις του φορολογικού δικαίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και για το αποκαλούμενο «foreign lobbying» στο πλαίσιο της υπόθεσης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο δρόμος για τις συλλήψεις άνοιξε από το ομοσπονδιακό παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων που ενέκρινε την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών. Ο Ρόμπερτ Μιούλερ, τον οποίο καρατομήσει ο Τραμπ και η ομάδα εισαγγελέων και πρακτόρων του FBI που συνεργάζονται μαζί του εξετάζουν την επιρροή της Μόσχας στις περσινές προεδρικές εκλογές και εάν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκαν υπογείως με ρωσικά συμφέροντα.

Στο στόχαστρο της ομάδας Μιούλερ βρέθηκε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς ερευνάται εάν ο πρόεδρος έχει επιχειρήσει να παρακωλύσει την έρευνα σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις.

Ο πρώην επικεφαλής του FBI καρατομήθηκε αιφνιδιαστικά από τον Τραμπ στις 9 Μαΐου, με τον πρόεδρο να παραδέχεται στη συνέχεια ότι ένα από τα κίνητρά για την απόφασή του ήταν η έρευνα σχετικά με τη Ρωσία. Λίγες ημέρες αργότερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διόρισε τον Μιούλερ ανεξάρτητο ειδικό σύμβουλο με ευρύτατες αρμοδιότητες.

Ο αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, και οι συνεργάτες του απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με τους ρώσους. Το επιτελείο Τραμπ χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις προσπάθεια να στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης καθώς προωθείται το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο ίδιος ο Τραμπ κατά την προσφιλή τακτική του κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών.

«Οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν αυτό το τρομερό κυνήγι μαγισσών κακόβουλης πολιτικής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αντεπιτίθενται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Υπάρχει τόση ενοχή από τους Δημοκρατικούς και την Κλίντον, ενώ τώρα τα γεγονότα γίνονται γνωστά. Κάντε κάτι!» έραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η έφοδος στο σπίτι του Μάναφορτ τον Ιούλιο

Πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) κατέσχεσαν έγγραφα και άλλα υλικά από την κατοικία του Πολ Μάναφορτ —του άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ— στη Βιρτζίνια, σε μια έφοδο που έκαναν πριν από τα ξημερώματα στα τέλη του Ιουλίου, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα για την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Washington Post.

Η έφοδος αυτή, βάσει εντός εντάλματος ερεύνης, έγινε χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση την 26η Ιουλίου, μία ημέρα αφού ο Μάναφορτ συναντήθηκε με στελέχη του προσωπικού της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, γράφει η Post, η οποία επικαλείται πρόσωπα τα οποία δεν κατονομάζει και τα οποία είναι ενήμερα για την έρευνα.

Το ένταλμα ερεύνης ήταν εξαιρετικά ευρύ και οι πράκτορες του FBI που διεξήγαγαν την έφοδο για λογαριασμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μούλερ πήραν μαζί τους διάφορα έγγραφα, ανέφερε η Ουάσινγκτον Ποστ.

Κατά πληροφορίες που δημοσιεύει από τη δική της πλευρά η εφημερίδα The New York Times, ανάμεσα στα έγγραφα που πήραν μαζί τους οι πράκτορες είναι φορολογικές δηλώσεις του Μάναφορτ και έγγραφα που σχετίζονται με τραπεζικούς του λογαριασμούς στο εξωτερικό.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design