Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Νέα τετραετία για Ντε Μπλάζιο - Τι δήλωσε η Νικόλ Μαλλιωτάκη

Την επανεκλογή του, με άνετη πλειοψηφία, εξασφάλισε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο στην Δημαρχία Νέας Υόρκης, επικρατώντας της ομογενούς Ρεμπουπλικανής υποψήφιας, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Ο κ. ντε Μπλάζιο συγκέντρωνε 65% έναντι 29% της κ. Μαλλιωτάκη στο 84% των εκλογικών κέντρων  και πλέον θα έχει στην διάθεσή του μια επιπλέον - και τελευταία - τετραετία για να προχωρήσει το πρόγραμμά του στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Η Ελληνοαμερικανίδα υποψήφια είχε εξ αρχής περιορισμένες έως ρεαλιστικά ανύπαρκτες πιθανότητες να κερδίσει την Δημαρχία αφού, εκτός από το γεγονός ότι η πολιτική συγκυρία στην προοδευτική Νέα Υόρκη δεν την ευνοούσε, είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη αναγνωρισιμότητας στο μεγαλύτερο και νευραλγικότερο κομμάτι της πόλης.

Παραδεχόμενη την ήττα της, η κ. Μαλλιωτάκη επεσήμανε πως "από την αρχή οι πιθανότητες ήταν εμφανώς εναντίον της", αλλά ξεκαθάρισε πως "ο αγώνας αυτός δεν αφορούσε εμένα".  Στην συνέχεια, έκανε αναφορά σε προβλήματα της Νέας Υόρκης που έθιξε πριν από τις εκλογές, όπως οι άστεγοι, τα υψηλά ενοίκια, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και η δύσκαμπτη γραφειοκρατία.

"Οι γονείς μου ήταν δυο μετανάστες, οι οποίοι ήρθαν στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν κανέναν φίλο ή οικογένεια.  Δεν ήξεραν καν την γλώσσα. Μια γενιά μετά όμως, αυτοί οι άνθρωποι είδαν την κόρη τους να διεκδικεί την Δημαρχία της Νέας Υόρκης, της πόλης που αγαπούν", είπε μεταξύ άλλων, για να καταλήξει πως "θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα πιστεύω μας".

Πάντως, εξ αρχής το επιτελείο της κ. Μαλλιωτάκη δεν είχε θέσει ψηλά τον πήχυ για της εκλογές, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να "επενδύσει" στην καμπάνια των Δημοτικών Εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί η διεκδίκηση κάποιας άλλης θέσης - ενδεχομένως και του Κυβερνήτη της Πολιτείας - από πλευράς της ομογενούς πολιτικού.  Οι δημοσιογράφοι του NY1 σχολίασαν πως η κ. Μαλλιωτάκη, εάν τα ποσοστά την έφερναν πάνω στο 30% ή περισσότερο, ενδεχομένως να αποτελούσαν σημαντική παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία της.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντε Μπλάζιο έκανε ένα λόγο για ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους πολίτες, ευχαριστώντας την οικογένειά του και όλους όσοι τον υποστήριξαν για την επίτευξη της νέας εκλογικής νίκης.

"Πριν από τέσσερα χρόνια είπαμε πως πρέπει να κάνουμε θεμελιώδεις αλλαγές στην πόλη.  Οι επικριτές μας έλεγαν πως δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές, άλλοι προέβλεπαν ότι θα ερχόταν το χάος.  Ότι πηγαίναμε λάθος.  Όπως όμως αποδεικνύεται, έκαναν λάθος.  Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο ασφαλή, τα σχολεία μας καλύτερα, την οικονομία μας καλύτερη.  Το κάναμε μαζί.  Τα βάλαμε με τα συμφέροντα των ισχυρών και νικήσαμε.  Όμως δεν σταματάμε εδώ", τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια, ο κ. Ντε Μπλάζιο υπενθύμισε την επέτειο της εκλογής Τραμπ, κατακεραύνωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι, συναρτήσει των αποτελεσμάτων, "η Αμερική έγινε δημοκρατικότερη απόψε".