Log in
A+ A A-

Τραμπ: "Η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης ανοίγει τον δρόμο"

Την πεποίθησή του ότι η κατάργηση του προστίμου των μη ασφαλισμένων, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα από τα νομοθετικά όργανα του Κονγκρέσσου, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στο "Obamacare", εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Σε σχετική ανάργησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομοθετική αυτή αλλαγή θα ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεμπουπλικανούς, προκειμένου να θεσπιστεί ένα νέο σύστημα υγειονομικής ασφάλισης για τους Αμερικανούς.

Στην πράξη, η ασφάλιση εξακολουθεί να θεωρείται υποχρεωτική, αλλά το πρόστιμο των 695 δολαρίων εκμηδενίζεται οριστικά. Η εν λόγω ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2018 και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ότι θα ισχύσει και αναδρομικά. Με άλλα λόγια, οι μη ασφαλισμένοι πιθανώς θα κληθούν να πληρώσουν, για τελευταία φορά, το σχετικό πρόστιμο στις φετινές δηλώσεις, καθώς το IRS δεν έχει πειθαρχήσει στην εκτελεστική εντολή του Αμερικανού Προέδρου, που ζητούσε χαλαρότερη εφαρμογή των διατάξεων του Obamacare από το τρέχον έτος. Οι υπέρμαχοι του Obamacare υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης θα σημάνει αυτομάτως με άνοδο του κόστους των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

"Ανοικτό παράθυρο" για εκτενέστερη συζήτηση επί του ασφαλιστικού άφησε και ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσακ Σούμερ, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του εμβληματικού νόμου της προεδρίας Ομπάμα.