Logo
Print this page

Τα στελέχη του Τραμπ και οι αποχωρήσεις

Για τα παραδοσιακά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που δίνουν έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών που ταυτίζονται με την κομματική πολιτική παράδοση, ο Γκάρι Κον λειτουργούσε ως ένα σημείο ουσιαστικής πολιτικής αναφοράς, σημειώνει το "Politico." Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο Κον ήταν από τους λίγους στην κυβέρνηση Τραμπ που κατόρθωνε να διαχειριστεί ουσιαστικά ζητήματα πολιτικού περιεχομένου, αλλά κι απροσδιόριστες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Με την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Λευκό Οίκο, το όνομα του Κον μπαίνει στην όλο και διευρυνόμενη λίστα στελεχών, που εγκατέλειψαν τον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου Τραμπ μέσα στους πρόσφατους μήνες. Σύμφωνα με την άποψη αναλυτών στην Ουάσινγκτον, πρόκειται για μία "διαρροή εγκεφάλων" που αφήνει τον Αμερικανό πρόεδρο με λιγότερους ανθρώπους γύρω του, με πραγματική γνώση στην διαχείριση πολιτικών ζητημάτων, αλλά και γνώση της τακτικής αποθάρρυνσης του Τραμπ για την προώθηση ιδεών, που δεν έχουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα.

Υπό τις εξελίξεις που καταγράφονται μερικοί στην αμερικανική πρωτεύουσα ανησυχούν ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εκτός ελέγχου κατάσταση, που χαρακτήρισε τις πρώτες ημέρες, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Την περίοδο εκείνη, αρκετές από τις θέσεις στην Δυτική Πτέρυγα παρέμειναν κενές, ενώ ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου Στίβεν Μπάνον μαζί με τον σύμβουλο για πολιτικά θέματα Στίβεν Μίλερ συνέγραφαν τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ. Μεταξύ αυτών και το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, μεταναστών και ταξιδιωτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, η εφαρμογή του οποίου ανακλήθηκε από μια σειρά αποφάσεων που έλαβαν ομοσπονδιακά δικαστήρια.

"Οι κακές ιδέες που προήλθαν από το επιτελείο αυτό του Λευκού Οίκου, είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να καταμετρηθούν. Η αποχώρηση του Γκάρι, από πολιτική άποψη, νομίζω ότι σημαίνει καταστροφή," δήλωσε στο "Politico" αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η παραίτηση του Κον, έρχεται ένα μήνα μετά την παραίτηση του υπεύθυνου προσωπικού Ρομπ Πόρτερ μετά τις σε βάρος του καταγγελίες, για την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Ο Πόρτερ που είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαντ, είχε αναδειχτεί κεντρικός συντονιστής του Λευκού Οίκου σε θέματα πολιτικής που είχε ως αποστολή τον συντονισμό των προεδρικών συμβούλων που πολλές φορές διαφωνούσαν, προς την κατεύθυνση της επίτευξης του πολιτικών συμβιβασμών.

Τα στελέχη του Λευκού Οίκου αισθάνθηκαν την απουσία του Πόρτερ τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την επιβολή δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο, πριν από την ολοκλήρωση της απαραίτητης νομικής ανάλυσης. Σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, "κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ" εάν ο Πόρτερ βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος οργάνωνε για μήνες, συναντήσεις για θέματα εμπορικής πολιτικής με την συμμετοχή τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και υψηλόβαθμων στελεχών.

Ο Πόρτερ είχε συνεργαστεί στενά με τον Κον προκειμένου να πείσουν τον Τραμπ να μειώσει τους δασμούς.

Ωστόσο, ο Κον είπε χθες στα στελέχη του Λευκού Οίκου ότι η πρόταση για την επιβολή των δασμών δεν είναι ο κύριος λόγος για την παραίτησή του.

Πέρα από τον Κον και τον Πόρτερ κι άλλοι πολιτικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου έχουν αποχωρήσει. Μεταξύ αυτών, ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Πολ ΓουίνΦρι, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (NEC) Τζέρεμι Κάτζ, αλλά και η σύμβουλος σε θέματα πολιτικής για την τεχνολογία Γκρέις Κοχ.

Η αποχώρηση του Κον αφήνει ακέφαλο από πλευράς ηγεσίας το NEC, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην σύνθεσή των μελών του εξετάζουν το ενδεχόμενο της παραίτησης τους κατά τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, αλλά κι εξωτερικούς συμβούλους του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται ν' αποχωρήσουν από την σύνθεση του NEC μέσα στους επόμενους μήνες, είτε μέσα στην άνοιξη, είτε μέσα στο καλοκαίρι. Η αποχώρηση του Κον γίνεται φανερό ότι επισπεύδει τις αποχωρήσεις αρκετών στενών συνεργατών του. "Οι άνθρωποι εδώ σκέφτονται "ίσως δεν θα παραμείνω εδώ για όσο χρονικό διάστημα σκεφτόμουν αρχικά"," δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του NEC.

Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κινηθεί προς τον σύμβουλο για θέματα εμπορίου και οικονομικό εθνικιστή Πίτερ Ναβάρο, προκειμένου ν΄ αντικαταστήσει τον Κον. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει την αντίδραση των μελών του συμβουλίου. "Κανένας στο NEC δεν θα συνεργαστεί μαζί του," δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στην σύνθεσή του.

Από την άλλη μεριά, άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θ' αντικαταστήσει τον Κον, ενώ το ζήτημα αυτό αποτελεί θέμα ενεργούς συζήτησης στην Δυτική Πτέρυγα. "Αυτό που είναι ανησυχητικό σχετικά με την αντικατάσταση του Κον είναι ότι αυτή θα γίνει στο μέσον μιας μάχης που έχει διαχωρίσει τον Λευκό Οίκο αναφορικά με τους δασμούς. Έτσι, υπάρχουν οι απόψεις υπέρ του προστατευτισμού και οι απόψεις υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Η ερώτηση για το ποιος θα ηγείται του NEC εντοπίζεται επίσης στο αν κι αυτό θα εμπλακεί λειτουργικά στο παραπάνω πλαίσιο" διαμάχης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λανχί Τσεν που είναι συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης (Hoover Institution) και διευθυντής πολιτικής στην προεδρική εκστρατεία Ρόμνεϊ-Ράιαν, το 2012.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να προσελκύσει ταλαντούχα στελέχη, αλλά υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι που δραστηριοποιούνται στην Ουάσινγκτον δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι δεν επιθυμούν μία συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

"Η απόφαση για τον διορισμό του νέου οικονομικού συμβούλου θα ληφθεί σύντομα. Πολλοί άνθρωποι θέλουν την θέση αυτή. Θα επιλέξω έξυπνα!" Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter χθες το βράδυ.

Μία πιθανή επιλογή για την αντικατάσταση του Κον είναι ο Λάρι Κάντλοου, εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και πρώην σύμβουλος στον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο ίδιος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υιοθέτηση της εφαρμογής των προτεινόμενων δασμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θ' αποδεχτεί τον διορισμό του στην θέση.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι σύμφωνα με την άποψη ενός υψηλόβαθμου συμβούλου στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος έχει διατελέσει μέλος στο Κογκρέσο εκπροσωπώντας τη Νότια Καρολίνα, ενώ δεν έχει δημοσιοποιήσει την θέση του για την πρόταση επιβολής των δασμών την προηγούμενη εβδομάδα.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design