Log in
A+ A A-

ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

Κύμα απελάσεων δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Καναδά και από την Ουκρανία - σε συνεννόηση και πλήρη συντονισμό μεταξύ τους - προκαλεί η διπλωματική κρίση που ξέσπασε αρχικά μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ.

 

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για 60(!) απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, μετά τις υποψίες ότι η Μόσχα εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας με χρήση "νευροτοξικού παράγοντα" κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που έγινε στο Σαλίσμπερι της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε εντολή να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters - επικαλούμενο την γερμανική εφημερδία Suddeutsche Zeitung - μετέδιδε ότι η Γερμανία θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Ακολούθησε η Γαλλία ανακοινώνοντας άλλες τέσσερις απελάσεις Ρώσων και η Ολλανδία με δύο.

Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε ότι 14 συνολικά χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Λίγη ώρα αργότερα, το Reuters έστειλε φωτογραφία από την ρωσική πρεσβεία στην Βαρσοβία, που δείχνει αυτοκίνητα να βγαίνουν από την πύλη, καθώς η Πολωνία περιλαμβάνεται στις 14 ευρωπαΪκές χώρες οι οποίες θα προχωρήσουν σε απελάσεις.

Ρωσικό υπ.Εξωτερικών: "συμμετρικά" αντίποινα τις επόμενες ημέρες
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ακαριαία, κάνοντας λόγο για "συμμετρικά" αντίποινα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, μέλος της Άνω Βουλής στη Μόσχα, κάνει λόγο για "τουλάχιστον 60 απελάσεις αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία".

Αίσθηση προκαλεί η οξύτατη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποιος δήλωσε - σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI - ότι "οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν μόνο από την δύναμη της ισχύος", ενώ συμπλήρωσε ότι "οι ΗΠΑ διαλύουν τα ελάχιστα που απέμειναν όρθια στις σχέσεις τους με τη Ρωσία..."

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 4 Μαρτίου με στόχο τον Ρώσο πρώην πράκτορα και την κόρη του. Ήταν η πρώτη επίθεση με χρήση νευροτοξικής ουσίας, που έγινε στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία ήδη απέλασε 23 Ρώσους πολίτες, ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης που κορυφώνεται, ενώ η Μόσχα απάντησε με αντίποια, απελαύνοντας ισάριθμους Βρετανούς από τη Ρωσία.

thetoc.gr