Log in
A+ A A-

Ξεκίνησε η αμερικανική επίθεση στην Συρία (Video)

Το είπε και το έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ και το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών στην Συρία. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κι ενώ άπαντες τηρούσαν στάση αναμονής, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως ξεκινούν οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, μετά και την φερόμενη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα, όπου κόστισε την ζωή σε 40 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 500.


Αναφερόμενος στον Άσαντ, έκανε λόγο για "χτυπήματα ενός τέρατος" Απευθυνόμενος σε Ρωσία και Ιράν, ο Τραμπ απηύθυνε το ερώτημα για το πoιο έθνος θα ήθελε να συνδέεται με την μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, στηλιτεύοντας την κάλυψη που παρέχουν στον Άσαντ και το καθεστώς του. Λίγο πριν την ανακοίνωση του Τραμπ, υπήρχαν μαρτυρίες για εκρήξεις στην Δαμασκό.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών συνδράμουν ακόμη η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Αργά το βράδυ, ο Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, τόνισε ότι οι επιθέσεις προς το παρόν ολοκληρώθηκαν, εκφράζοντας την άποψη ότι έστειλαν ένα «ηχηρό μήνυμα» στον Άσαντ. Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CNN ότι η ολοκλήρωση των επιθέσεων δεν σημαίνει ότι η πολεμική διαδικασία τελείωσε.

Ο Ρώσος Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να μην έχουν συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η παγκόσμια κοινότητα έχει ως κύριο φόβο η επέμβαση αυτή της Δύσης στην Συρία να μην οδηγήσει σε μια γενικότερη σύρραξη, ιδίως με την Ρωσία.