Log in
A+ A A-

Ξεκίνησε η ιστορική συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Ξεκίνησε η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 9 το πρωί τοπική ώρα Σιγκαπούρης, με την χειραψία και τις δηλώσεις των δυο ανδρών να αποκτούν από μόνες τους ιστορική σημασία.

Η χειραψία είχε παρατεταμένη διάρκεια, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε απευθυνόμενος στον Κιμ.  Στην συνέχεια, αμφότεροι κοίταξαν προς την κάμερα, ο Τραμπ ακούμπησε το χέρι του στον ώμο του Κιμ και οι δυο τους προχώρησαν.

"Θα έχουμε μια πολύ καλή συζήτηση με μεγάλη επιτυχία.  Δεν έχω αμφιβολία πως θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση", ανέφερε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης.

Ο Κιμ μίλησε στους ρεπόρτερ χρησιμοποιώντας μεταφραστή για την αγγλική γλώσσα, λέγοντας ότι "ξεπέρασαν τα εμπόδια και βρέθηκαν σήμερα εδώ".  Ο Τραμπ συμφώνησε λέγοντας πως "αυτό είναι αλήθεια".

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι ρεπόρτερ, ο Τραμπ αστειεύτηκε και ο Κιμ χαμογέλασε με νόημα.

Κατόπιν, οι ρεπόρτερ αποχώρησαν και οι δυο ηγέτες άρχισαν να προετοιμάζονται για την κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 45 λεπτά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κιμ τόνισε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην βάση του μετά το πέρας των συνομιλιών, ενώ το ίδιο φαίνεται ότι θα πράξει και ο Ντόναλντ Τραμπ.  Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι, εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος του αναμενομένου, ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να ανατραπεί και η παραμονή Τραμπ και Κιμ στην Σιγκαπούρη να παραταθεί.  

Πάντως, η πλευρά του Τραμπ αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις σε άλλα επίπεδα "έχουν σημειώσει πρόοδο μεγαλύτερη του αναμενομένου", χωρίς να διευκρινίσει για ποια θέματα γίνεται λόγος.

Αυτή την ώρα Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν τετ α τετ οι δυο τους. Δηλαδή μόνο με μεταφραστές. "Για να γνωριστούμε" όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην συνέχεια και όταν το κρίνουν απαραίτητο, θα συμμετάσχουν στην συζήτηση και οι σύμβουλοι και συνεργάτες τους.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ ολοκληρώθηκε στις 10:00, για να συνεχίσουν αμέσως μετά παρουσία του επιτελείου τους.  Κατά την πορεία τους στην αίθουσα, βγήκαν στο μπαλκόνι και χαιρέτησαν τους δημοσιογράφους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει την αισιοδοξία του.