Log in
A+ A A-

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Υπέγραψαν έγγραφο Τραμπ - Κιμ

Διατεθειμένος να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και την κοινή υπογραφή εγγράφου στην Σιγκαπούρη.

Λίγο νωρίτερα, αμφότεροι οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την Σύνοδο, με τον Κιμ να επισημαίνει πως "ο κόσμος θα δει πολύ σύντομα την διαφορά", ξεκαθαρίζοντας πως οι δυο χώρες "αφήνουν πίσω το παρελθόν", δηλώνοντας ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η συνάντηση "πήγε πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν όλοι", προαναγγέλοντας μια διαφορετική επαφή με την Βόρειο Κορέα.

Το περιεχόμενο του εγγράφου που υπεγράφη από Τραμπ και Κιμ έγινε γνωστό λίγο αργότερα και περιλαμβάνει τους εξής όρους:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Λίγο πριν οι δυο ηγέτες αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν θα προσκαλέσει τον Κιμ στην Ουάσιγκτον και απάντησε θετικά.