Log in
A+ A A-

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ α τετ στο Ελσίνκι ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση με τη Ρωσία είναι «καλό και όχι κακό πράγμα». «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε πολλά καλά πράγματα για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ αφού προηγουμένως επαίνεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι ελπίζει σε μια «εξαιρετική σχέση» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πιστεύω πραγματικά ότι ο κόσμος θέλει να μας δει να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δυο άνδρες θα συνομιλήσουν για «όλα, από το εμπόριο μέχρι στρατιωτικά ζητήματα και τους πυραύλους στην Κίνα. Θα μιλήσουμε λίγο και για την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του o Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον» και πρότεινε να συζητήσουν και δύσκολα πολυεθνικά ζητήματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά τα ζητήματα για εμάς ώστε να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκωτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι Ρωσία, Ε.Ε. και Κίνα είναι «οι εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε λόγο για χαμηλές προσδοκίες και είπε ότι θα θέσει στον ρώσο πρόεδρο τόσο το θέμα της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 όσο και τις τελευταίες εξελίξεις με την απαγγελία κατηγοριών σε 12 ρώσους πράκτορες στις ΗΠΑ.