Logo
Print this page

Δείτε Βίντεο: Η συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Πούτιν

Την αισιοδοξία τους για την πορεία των Αμερικανο – Ρωσικών σχέσεων, με την υποσημείωση όμως ότι έχουν πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά τους, εξέφρασαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά την συνάντησή τους στο Ελσίνκι.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Τραμπ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ βρίσκονταν σε ένα από τα χειρότερα σημεία τους ιστορικά, «όλα αυτά όμως μέχρι πριν τέσσερεις ώρες», συμπλήρωσε, θέλοντας να καταδείξει την επιτυχία των συνομιλιών με τον κ. Πούτιν.

Παράλληλα, ο Τραμπ επανέλαβε αρκετές φορές, τόσο στην δήλωση όσο και τις απαντήσεις του, ότι «η διπλωματία είναι σαφώς καλύτερη από την έχθρα» τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεχιστεί η παράδοση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, που πάντα διατηρούσαν μια συννενόηση, ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιόδους.

«Το πιο εύκολο για μένα, από πολιτικής άποψης, θα ήταν να ακυρώσω την συνάντηση, αλλά δεν θα πετύχαινα τίποτε με αυτό. Προτιμώ να πάρω ένα πολιτικό ρίσκο προς ώφελος της ειρήνης παρά να ρισκάρω την ειρήνη για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, με αφορμή τις πιέσεις από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεμπουπλικανούς να μην δεχθεί να συναντήσει τον Πούτιν, με αφορμή το τεταμένο κλίμα αλλά και την έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας τις αμερικανικές εκλογές.

«Θα το πω για άλλη μια φορά: Δεν υπήρξε συμμαχία. Δεν ήξερα τον πρόεδρο Πούτιν, δεν υπήρχε κανένας να συμμαχήσω μαζί του και δεν υπήρχε συμμαχία με την καμπάνια. Είχαμε μια πολύ έξυπνη καμπάνια και για αυτό είμαι Πρόεδρος σήμερα», είπε ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως «κέρδισε εύκολα την Χίλαρυ Κλίντον και δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σύννεφα» πάνω από την διαδικασία.
Σχετικά με τους 12 Ρώσους που φέρονται να εκτέλεσαν το φερόμενο σχέδιο για επηρεασμό των αμερικανικών εκλογών, ο Πούτιν τόνισε ότι οι Ρωσικές Αρχές θα μπορούσαν να τους ανακρίνουν, δίνοντας την δυνατότητα στον Μούλερ και τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία να ταξιδέψουν στην Ρωσία και να είναι παρόντες. Ανέφερε όμως πως, ως αντάλλαγμα, θα έπρεπε και Ρώσοι να παραβρεθούν σε αντίστοιχες ανακρίσεις Αμερικανών.

Ο Τραμπ ήταν θετικός και ανέφερε ότι είναι μια «πολύ καλή προσφορά από πλευράς του Πούτιν».

Πούτιν: Ειλικρινείς οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.
«Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει».
«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.
"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design