Logo
Print this page

Πόλωση και συσπείρωση μετά την εκλογή Κάβανο

Ο Μπρετ Κάβανο επέμεινε, δεν αποσύρθηκε, υποστηρίχθηκε και τελικά αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής σε ένα κομματικό και κοινωνικό "μπραν-ντε-φερ" που έλαβε χώρα στην Γερουσία τις τελευταίες δυο εβδομάδες.  Ο διορισμός του στο Ανώτατο Δικαστήριο, που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια μακροχρόνια "συντηρητική στροφή" του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για συγκεκριμένα επίμαχα θέματα, επέφερε και άμεσες πολιτικές συνέπειες ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

 

Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον επικεφαλής της Ρεμπουπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ, να θεωρούνται επίσης "νικητές", λόγω του αποτελέσματος της διαδικασίας, οι Δημοκρατικοί δίνουν πλέον ακόμη μεγαλύτερη βάση στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ο συσχετισμός τουλάχιστον στο ένα από τα δυο νομοθετικά όργανα και να σπάσει η ρεμπουπλικανική παντοδυναμία στους κυβερνητικούς θεσμούς.

Οι αντιδράσεις στα Social Media καταδεικνύουν ότι η πόλωση θα οδηγήσει σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες της τελευταίας δεκαετίας, παρά το γεγονός πως το κόμμα του εκάστοτε προέδρου σχεδόν πάντα έχει απώλειες στις λεγόμενες "midterms".

"Ο Νοέμβριος είναι κοντά"

Οι αντιδράσεις από ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ακτιβιστές και υποστηρικτές του κινήματος #MeToo ήταν έντονες, αφού, εκτός από τις διαμαρτυρίες που έγιναν "κομμάτι" της διαδικασίας, υπήρξαν αμέτρητες αναρτήσεις στα Social Media.  Η υποψήφια Ομοσπονδιακή Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη, Αλεσάντρα Οκάσιο - Κορτέζ, εξαπέλυσε τα βέλη της εναντίον όσων υπερψήφισαν τον Κάβανο και κάλεσε τους υποστηρικτές της να στείλουν στα έδρανα "γυναίκες που επιβίωσαν από σεξουαλική επίθεση".

Γυναίκες, αλλά και άνδρες, υπενθυμίζουν ότι "ο Νοέμβριος είναι κοντά" και πως "έχουν δικαίωμα ψήφου και θα απαντήσουν εκεί".  Πολλοί ζητούν από μια Δημοκρατικής πλειοψηφίας Γερουσία, που ενδέχεται να προκύψει το Νοέμβριο, να κάνει τα πάντα προκειμένου να κινηθεί διαδικασία εναντίον του Κάβανο και να επέλθει η καθαίρεσή του.  Αυτό, βέβαια, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία,  και θεωρείται απίθανο να υπάρξουν Ρεμπουπλικανοί που θα συναινούσαν σε κάτι ανάλογο.

Παράλληλα, άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις κάλεσαν τα μέλη τους σε έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ιδίως εναντίον της κ. Κόλινς, που αμφιταλαντεύτηκε μεν, αλλά ψήφισε τελικά υπέρ του Κάβανο.  Ρεμπουπλικανοί κατηγόρησαν τις οργανώσεις αυτές ότι απειλούν ακόμη και την σωματική ακεραιότητα των Γερουσιαστών, παραπέμποντας σε άλλου είδους πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια οργάνωση έχει ήδη συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατεθεί για προεκλογική καμπάνια στον όποιον αντίπαλο της Κόλινς, το 2020.  Εάν η Γερουσιαστής από το Μέιν είχε ψηφίσει εναντίον του Κάβανο, τα εκατομμύρια αυτά θα έμπαιναν στο δικό της επικοινωνιακό μπάτζετ.

"Συσπείρωση"

Έντονοι όμως ήταν οι διαδικτυακοί πανηγυρισμοί για τους ψηφοφόρους του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι υποστήριξαν εξ αρχής του Μπρετ Κάβανο και είδαν συνωμοσία πίσω από την καταγγελία της Κριστίν Φορντ και των άλλων δυο γυναικών, που έδειξαν τον Ανώτατο Δικαστή ως έναν άνθρωπο που τους επιτέθηκε σεξουαλικά στην εφηβεία τους.

Οι περισσότεροι τονίζουν πως απλώς επιβεβαιώθηκε η αρχή της Αμερικανικής Δικαιοσύνης "αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου", ενώ κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για υποκρισία, αναφέροντας πως δεν επέδειξαν ανάλογη ευαισθησία στις καταγγελίες εναντίον του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, και άλλων στελεχών του κόμματός τους.

Μάλιστα, κάποιοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι η - κατά πολλούς - προδιαγεγραμμένη ήττα των Ρεμπουπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές θα αποτραπεί, αφού προβλέπουν ότι η πόλωση με την υπόθεση Κάβανο θα επιφέρει την απαιτούμενη συσπείρωση.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design