Log in
A+ A A-

Επέστρεψε στις ΗΠΑ ο πάστορας Μπράνσον

 

Σε αμερικάνικο έδαφος πάτησε χθες μετά από περίπου δυο χρόνια κράτησης στην Τουρκία. Ο Άντριου Μπράνσον μετά την απόφαση του δικαστηρίου και έπειτα από την φυλάκιση και τον κάτ'οικων περιορισμό από τις αρχές της Τουρκίας, έφτασε νωρίς το απόγευμα με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού στην Ουάσιγκτόν συνοδευόμενος από την σύζυγο του .

 

«Σήμερα είναι η ημέρα, για την οποία η οικογένειά μου προσευχόταν. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο σπίτι μου. Όλη η οικογένεια μου ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσου για την ακλόνητη υποστήριξή τους» είπε μεταξύ άλλων ο πάστορας κατά την άφιξή του, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων πολιτειών να τον συγχαίρει διότι όπως τόνισε στάθηκε αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα. "Γνωρίζω τι πέρασες… Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση ούτε για την Τουρκία" .

 

Εν συνεχεία ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , "για τη βοήθειά του" στην υπόθεση του Άντριου Μπράνσον και προέβλεψε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα στο εξής θα είναι "καλές, ως και άριστες", αποφεύγοντας να απαντήσει στους δημοσιογράφους αν θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, λέγοντας "Δεν υπήρξε καμιά υπόθεση με την Τουρκία για την απελευθέρωση και επιστροφή του πάστορα. Δεν καταβάλλω συμφωνίες για ομήρους ", ανέφερε σε Tweet.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σταμάτησε λεπτό να ζητά την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα κάνοντας εμπάργκο σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα βυθίζοντας το τουρκικό νόμισμα στο ναδίρ. Η απελευθέρωση του Μπράνσον, συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο στην Τουρκία αφού Τραμπ και κογκρέσο αρνούνται να εκδώσουν στις τουρκικές αρχές τον αυτοεξόριστο μουσουλμανικό κληρικό Φετουλαχ Γκιουλεν με έδρα την Πενσυλβανία, ο οποίος συμφώνα με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο αυτουργός του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

 

Συγκεκριμένα ο Μπράνσον -ο οποίος διορίσθηκε στην προτεσταντική εκκλησία της Σμύρνης το 1993- κατηγορήθηκε ότι διέπραξε εγκλήματα εξ ονόματος των μαχητών Γκιουλέν και Κουρδών, που εδώ και δεκαετίες "πολεμούν" κατά του τουρκικού κράτους αλλά ήταν και εγκέφαλοι στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.