Log in
A+ A A-

Παρακολουθούσαν Τραμπ οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας

Η κρατική ασφάλεια της Τσεχοσλοβακίας επί κομμουνισμού κράταγε φάκελο για τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον γάμο του με την Τσέχα Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα, σύμφωνα με το τεύχος του περιοδικού Respekt που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

«Ναι, οι Τραμπ βρίσκονταν στο στόχαστρό μας», δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό ο Βλαστίμιλ Ντάνεκ, ο άλλοτε διευθυντής της StB, της τσεχοσλοβάκικης κρατικής ασφάλειας, στην Γκοτβάλντοφ (τη σημερινή Ζλιν), γενέτειρα της Ιβάνας Τραμπ.

«Γνωρίζαμε πως ο Τραμπ διέθετε επιρροή. Δεν έκρυβε ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος μια μέρα. Ενδιαφερόμασταν να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν», συμπλήρωσε ο Ντάνεκ. Η StB είχε αρχικά ανοίξει φάκελο το 1978 για την Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα, στον οποίο αργότερα προστέθηκαν στοιχεία για τον σύζυγό της, γράφει το Respekt, που δημοσίευσε το άρθρο έπειτα από έρευνα σε συνεργασία με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σκιέρ και μοντέλο πριν κάνει την είσοδό της στον κόσμο των επιχειρήσεων, η Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα παντρεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1977 και γέννησε — πριν από το διαζύγιό τους, το 1992 — τα τρία πρώτα παιδιά του τότε ακόμη μέλλοντος ενοίκου του Λευκού Οίκου: τον Ντόναλντ τον νεότερο, την Ιβάνκα και τον Έρικ.

Κατά τον φάκελό του στην τσεχική κρατική ασφάλεια, ο Τραμπ είχε αρχίσει να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ήδη από το 1986, αλλά είχε τότε εγκαταλείψει αυτή την ιδέα, καθώς έκρινε πως θα τον θεωρούσαν υπερβολικά νέο (ήταν 41 ετών τότε).

«Με την υποψηφιότητά του, θέλει να αποτελέσει εξαίρεση στην αμερικανική ιστορία. Θέλει να αναδειχθεί στην προεδρία ως μια προσωπικότητα πολιτικά ανεξάρτητη. Δεν είναι μέλος ούτε των Δημοκρατικών, ούτε των Ρεπουμπλικάνων, μολονότι και οι δύο (παρατάξεις) επιδιώκουν να τον προσελκύσουν» στις τάξεις τους, αναφέρει σχετικό σημείωμα. «Παρότι μοιάζει καθαρή φαντασία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει.»

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας κατέρρευσε το 1989, όταν εκδηλώθηκε η «Βελούδινη Επανάσταση», στο πηδάλιο της οποίας βρισκόταν ο Βάτσλαβ Χάβελ. Η StB, η οποία συνεργαζόταν στενά με τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, διαλύθηκε το 1990.