Log in
A+ A A-

Μακρόν σε Τραμπ: Είμαστε σύμμαχοι και όχι υποτελείς

Σε αυστηρό τόνο απάντησε στον Ντόναλντ Τραμπ ο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθύμισε με νόημα ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και όχι υποτελές κράτος.

«Γαλλία και ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με σεβασμό» έσπευσε να προσθέσει, μετά την επίθεση που δέχθηκε το Παρίσι από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Σε κάθε στιγμή της ιστορίας μας, ήμασταν σύμμαχοι. Επομένως, μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει σεβασμός» υπογράμμισε ο Μακρόν, παραπέμποντας στη στήριξη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τόσο του αμερικανικού πολέμου για την ανεξαρτησία, όσο και των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οι Γάλλοι αναμένουν από εμένα να απαντώ σε tweets». Εκτίμησε πάντως, ότι οι επίμαχες αναρτήσεις του Τραμπ έγιναν για εσωτερική κατανάλωση.

Όσον αφορά την πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, η οποία και πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε τα εξής:

«Οι ΗΠΑ είναι ιστορικός σύμμαχός μας και θα συνεχίσει να είναι. Είναι ο σύμμαχος με τον οποίο παίρνουμε όλα τα ρίσκα, με τον οποίο διεξάγουμε τις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις. Όμως το να είμαστε σύμμαχοι δεν σημαίνει ότι είμαστε υποτελές κράτος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο 100 ετών από την ολοκλήρωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.