Log in
A+ A A-

Χέιλι: Το νέο αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό είναι διαφορετικό

Η απερχόμενη Αμερικανή πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, κατά την τελευταία της εμφάνιση στη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και τη διεθνή κοινότητα να δουν θετικά το νέο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ, που γενικά αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους επανέλαβαν την προσήλωσή τους στις ήδη «συμφωνημένες παραμέτρους» της λύσης.

«Το έχω διαβάσει. Αντίθετα με προηγούμενες απόπειρες με σκοπό να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση, αυτό το σχέδιο δεν αποτελείται απλά από μερικές σελίδες με κάποιες ελάχιστα συγκεκριμένες κατευθύνσεις, χωρίς ίχνος φαντασίας», είπε η Χέιλι.

«Θα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα», συνέχισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου που κατά όσα είναι γνωστά έχει καταρτίσει ο σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ. «Το κρίσιμο ερώτημα», πρόσθεσε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα, «είναι εάν η αντίδραση σε αυτό θα είναι διαφορετική».

Σύμφωνα με τη Χέιλι, «υπάρχουν πράγματα σε αυτό το σχέδιο τα οποία θα ικανοποιήσουν και άλλα που δεν θα ικανοποιήσουν», πράγμα που είναι «αληθές για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους, καθώς και για όλες τις χώρες του κόσμου που ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό». Κατά την ίδια, το σχέδιο έχει καταρτιστεί παίρνοντας υπόψη τεχνολογικά δεδομένα. Αυτή ήταν η μοναδική διάστασή του που αποκάλυψε η πρέσβης, χωρίς να γίνει πιο σαφής.

«Κάθε χώρα ή μέρος θα έχει μια σημαντική επιλογή να κάνει. Να επικεντρωθεί στα τμήματα του σχεδίου που δεν του αρέσουν» ή «να επικεντρωθεί στα τμήματα του σχεδίου που αρέσουν και να ενθαρρύνει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε η Χέιλι.

Για την πρέσβη των ΗΠΑ, η «σκληρή αλήθεια» είναι πως οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να κερδίσουν από μια ειρηνευτική συμφωνία κι οι Ισραηλινοί περισσότερα να ρισκάρουν. «Το Ισραήλ θέλει μια συμφωνία ειρήνης αλλά δεν τη χρειάζεται», έκρινε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει a priori απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποποιήθηκαν τον ρόλο του μεσολαβητή στη σύγκρουση όταν αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που η Χέιλι αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυδιαφημισμένο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Γενικά, τα τελευταία δύο χρόνια, χρησιμοποιούσε τη μηνιαία συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό περίπου σαν πλατφόρμα για να εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον του Ιράν, μαύρου προβάτου για την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Χέιλι ανακοίνωσε την παραίτησή της από τον ρόλο τον Οκτώβριο, διευκρινίζοντας ότι θα παρέμενε στο αξίωμα ως το τέλος της χρονιάς. Διάδοχός της έχει ονομαστεί η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News, χωρίς καμιά προηγούμενη εμπειρία στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του ΣΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του επέμειναν στο ότι το οποιοδήποτε νέο ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να βασίζεται στις διεθνώς «συμφωνημένες παραμέτρους», προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και προηγούμενες συμφωνίες.

«Κάθε ειρηνευτικό σχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη του αυτές τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία», προειδοποίησαν οι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η λύση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους δεν μπορεί παρά να αφορά την προοπτική των δύο Κρατών που θα ζουν το ένα πλάι στο άλλο στα αναγνωρισμένα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο, επέμειναν οι Ευρωπαίοι, κάνοντας μια σαφή νύξη για τη μονομερή αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έπειτα από την αναγγελία της απόφασης αυτής, οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Παλαιστίνιους έχουν πρακτικά διακοπεί.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από παλαιστινιακό κέντρο μελετών και δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη κατέδειξε πως το 74% των Παλαιστίνιων πιστεύει πως η παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ και μόλις το 21% θέλει να το αποδεχθεί.

Το αναμενόμενο σχέδιο αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και από τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. «Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου», δήλωσε τον Νοέμβριο η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ.

Τέσσερα χρόνια αφού η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε, τα μέρη μοιάζουν πιο απομακρυσμένα από ποτέ, ενώ τα ξεσπάσματα της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιερουσαλήμ είναι συχνά.