Log in
A+ A A-

Μπόλτον κατά Μαδούρο: Ασφυκτική οικονομική πίεση

Featured Μπόλτον κατά Μαδούρο: Ασφυκτική οικονομική πίεση

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι είχε μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας Citgo της Βενεζουέλας, δύο ημέρες μετά την επιβολή σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PdVSA.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των πόρων της Βενεζουέλας δεν θα λεηλατούνται από τον Μαδούρο και τα τσιράκια του. Έγινε μια πολύ παραγωγική συνάντηση το απόγευμα με στελέχη της διοίκησης της Citgo», ανέφερε ο Μπόλτον.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τη Δευτέρα μια σειρά κυρώσεων στην PdVSA, κλιμακώνοντας την προσπάθειά της να πιέσει τον πρόεδρο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Μαδούρο από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να αποσπάσει παράνομα τη Citgo από τον έλεγχο του Καράκας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως και εκείνες πολλών άλλων χωρών, έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο σοσιαλιστής Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε τη 10η Ιανουαρίου και ανέλαβε τη δεύτερή του θητεία στην προεδρία μετά τις εκλογές από τις οποίες απείχε και το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η αντιπολίτευση πέρυσι, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι αποπειράται ένα πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησής του με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μπόλτον προειδοποίησε τους πάντες να μην προχωρούν σε αγοραπωλησίες χρυσού, πετρελαίου ή άλλων αγαθών που έχουν «κλαπεί» από τον λαό της Βενεζουέλας, εννοώντας οποιαδήποτε συναλλαγή με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό την Τετάρτη, επανέλαβε από την πλευρά του την υποστήριξή του στον «αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.