Log in
A+ A A-

Δεκαέξι πολιτείες πάνε τον Τραμπ στα δικαστήρια για το τείχος

Featured Δεκαέξι πολιτείες πάνε τον Τραμπ στα δικαστήρια για το τείχος

Μία συμμαχία από δεκαέξι αμερικανικές Πολιτείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το αντιμεταναστευτικό τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Στην προσφυγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι Πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το διάταγμα του Λευκού Οίκου παραβιάζει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση.

Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, επειδή δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό.

Η πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από τον πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, τον Δημοκρατικό, Χαβιέρ Μπεσέρα, που ανέφερε ότι η Πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των ένοπλων δυνάμεων, ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών.

Οι υπόλοιπες Πολιτείες είναι το Κολοράντο, το Κονέτικατ, το Ντέλαγουερ, η Χαβάη, το Ιλινόι, το Μέιν, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Τζέρσι, το Νέο Μεξικό, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Βιρτζίνια.

Για τις προσφεύγουσες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρόεδρος «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος». «Σήμερα, την Ημέρα των Προέδρων, πάμε τον πρόεδρο Τραμπ στο δικαστήριο για να εμποδίσουμε την κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας» ανέφερε ο Μπεσέρα.