Log in
A+ A A-

Κογκρέσο: Έκθεση της ερευνητικής υπηρεσίας για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Featured Κογκρέσο: Έκθεση της ερευνητικής υπηρεσίας για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από το 1952 και έχουν σημαντικά κοινά συμφέροντα. Ωστόσο είναι δύσκολο να εναρμονίσουν τις προτεραιότητές τους που προκύπτουν, ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνά τις δύο χώρες, και βασίζονται στη γεωγραφία, τις απειλές και τον περιφερειακό τους ρόλο.

Στα ζητήματα ασφαλείας, οικονομίας και θεσμών η Τουρκία παραμένει στη Δύση, όπως φαίνεται από τις ζωτικής σημασίας αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα, ή τις στενές οικονομικές της σχέσεις με την ΕΕ.

Ωστόσο πολλοί παράγοντες δυσκολεύουν την σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας. Για παράδειγμα η Τουρκία σχετίζεται με χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και για την περιφερειακή της ασφάλεια και κατά συνέπεια ισορροπεί διπλωματικά μεταξύ διαφόρων δρώντων.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες υποστηρίζουν, στο εσωτερικό της Τουρκίας, ομάδες που ο ίδιος καταδιώκει. Η Τουρκία παίζει τον δικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή από τη δεκαετία του 2000 αλλά έχει υποστεί μια σειρά από ήττες και η σχέση της με το Ισραήλ είναι προβληματική, όπως και η αντίστοιχη με τις περισσότερες σουνιτικές χώρες πλην του Κατάρ.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Τραμπ και Ερντογάν είναι δύσκολες αλλά έχουν βελτιωθεί από τον Οκτώβριο του 2018 όταν η Τουρκία απελευθέρωσε το Αμερικανό πάστορα Μπράνσον. Ωστόσο ζητήματα παραμένουν. Ένα από αυτά είναι ο κίνδυνος να μην παραδοθούν στην Τουρκία μαχητικά F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Η εν λόγω αγορά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Επίσης η αγορά των ρωσικών πυραύλων προκαλεί ανησυχίες στη Δύση γενικότερα για τις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας και δημιουργεί προβληματισμό στο ΝΑΤΟ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποτρέψουν την αγορά προσφέροντας στον Ερντογάν πυραύλους Patriot.

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι Κούρδοι της Συρίας τους οποίους ενισχύουν οι ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, μετά από ένα τηλεφώνημα στον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέλαβε την ευθύνη του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι προσπάθειες συντονισμού Αμερικανών και Τούρκων σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με τις συνέπειες για τους Κούρδους από τυχόν τουρκική επέμβαση. Για την Τουρκία οι Κούρδοι της Συρίας συνδέονται με το ΡΚΚ.

Ένα άλλο πρόβλημα αφορά πρωτοβουλίες κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο που σχετίζονται με την αγορά των πυραύλων S-400. Τέλος αιτία προστριβών είναι η αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά και τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία και οδήγησαν στον καταποντισμό της τουρκικής λίρας.

Το επόμενο βήμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα γίνει την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σειρά πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Δεδομένου του ελέγχου της εξουσίας από τον Ερντογάν, αναλυτές αναρωτιούνται πως αυτός θα κινηθεί σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό και πως θα σχετιστεί με τους διαφόρους δρώντες στο εξωτερικό οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική επιρροή, την οικονομική σταθερότητα και την περιφερειακή ασφάλεια της Τουρκίας.

Αμερικανοί βουλευτές και αξιωματούχοι μπορούν να μελετήσουν την πολύπλοκη τουρκική Ιστορία, τη γεωγραφία, την εσωτερική της δυναμική και τις διεθνείς της σχέσεις, ώστε να ενθαρρύνουν την Τουρκία να στρέψει την πολιτική της προς τα αμερικανικά συμφέροντα.

πηγή: defence-point.com

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά