Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ο Λότα, η γενειάδα και η παράδοση

Ένα ιδιαίτερο... ρεκόρ κυνηγάει ο Τζο Λότα στις Δημοτικές Εκλογές της Νέας Υόρκης αφού, εφόσον εκλεγεί, θα σπάσει μια παράδοση 100 ετών: Θα γίνει ο πρώτος Δήμαρχος με... γενειάδα, από το 1913!

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας amNewYork, τον τελευταίο αιώνα εξελέγησαν μόλις τρεις Δήμαρχοι οι οποίοι δεν είχαν εντελώς "καθαρό" πρόσωπο: Πιο πρόσφατος ήταν ο Ντέιβιντ Ντίνκινς (1989-1993) με ελαφρά γένια, ενώ Δήμαρχο με κανονική γενειάδα στη Νέα Υόρκη συναντάμε το μακρινό 1913 (William Jay Gaynor).

Το ιδιαίτερο αυτό στατιστικό στοιχείο των εκλογών ακούγεται μεν επουσιώδες, για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές όμως μοιάζει να έχει σημασία.  Όπως τονίζουν, αιτία για το κενό 100 και πλέον ετών στην εκλογή "γενειοφόρου" Δημάρχου είναι η υποσυνείδητη εντύπωση ότι ένας ηγέτης χωρίς "καθαρό" πρόσωπο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντίπαλος του Λότα - και μεγάλο φαβορί των εκλογών - Μπιλ Ντε Μπλάσιο, είχε γενειάδα και μάλιστα έντονη, την οποία αποφάσισε να κόψει το 2011 για καθαρά αισθητικούς λόγους.  

"Δεν άφησα την γενειάδα, η γενειάδα με άφησε", συνηθίζει να απαντάει όταν του υποβάλεται το σχετικό ερώτημα.