Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Τελικώς... κυβερνητικό λουκέτο!

Αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της σύγχρονης Ιστορίας τους βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού, από τις 12:01 τα ξημερώματα της Τρίτης, κηρύχθηκε η αναστολή κυβερνητικής λειτουργίας (goverment shutdown).

Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι, όπως αναμενόταν, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ του - Ρεμπουπλικανικής πλειοψηφίας - Κογκρέσσου και της Γερουσίας σχετικά με τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η Αμερικανική Κυβέρνηση να αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία των περισσοτέρων δημοσίων υπηρεσιών.

Πέτρα του σκανδάλου αποτέλεσε το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης "Obamacare", το οποίο θεσπίζεται από σήμερα.  Οι Ρεμπουπλικανοί επέμειναν να ανασταλεί η εφαρμογή για ένα χρόνο, αίτημα που ουδέποτε έγινε αποδεκτό από την Γερουσία και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, σε δηλώσεις του, ζήτησε υπομονή από τους δημοσίους υπαλλήλους, ξεκαθαρίζοντας ότι, σε πρώτη φάση, διασφαλίζονται τουλάχιστον οι οικονομικές απολαβές των ενστόλων.

"Σε ό,τι αφορά στους ένστολους, θα συνεχίσετε την θητεία σας κανονικά.  Το Κογκρέσσο ενέκρινε, και το υπογράφω για να γίνει νόμος, ένα νομοσχέδιο που εξασφαλίζει ότι θα παίρνετε τις επιταγές των μισθών στην ώρα σας.  Και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε το παν, ούτως ώστε η κυβερνητική αναστολή να έχει το μικρότερο τίμημα για εσάς και τις οικογένειές σας", τόνισε ο κ. Ομπάμα, απευθυνόμενους προς τους στρατιώτες και αξιωματικούς που υπηρετούν εντός και εκτός χώρας.

Στην συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες για ό,τι συμβεί στο Κογκρέσσο και τους Ρεμπουπλικάνους, δεσμευόμενος όμως ότι θα κάνει το παν προκειμένου το "goverment shutdown" να αρθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.