Log in
A+ A A-

Ατλάντα: Αγωνία για τον γιατρό που προσβλήθηκε από τον Έμπολα

Στην Ατλάντα, υπό στενή ιατρική παρακολούθηση βρίσκεται ο Αμερικανός γιατρός, Δρ Κεντ Μπράντλυ, που αποτελεί τον πρώτο ασθενή του ιού Έμπολα που μεταφέρθηκε εντός του Αμερικανικού εδάφους.

Το αμερικανικό ιατρικό αεροσκάφος, εξοπλισμένο με την μονάδα απομόνωσης, έφτασε στην Ατλάντα το Σάββατο, με τον ασθενή να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Emory και τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, όπου θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ιός.

Όπως φάνηκε και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ο ασθενής βγήκε περπατώντας από το ασθενοφόρο, υποβασταζόμενος από ένα μέλος του πληρώματος, με αποτέλεσμα η εικόνα αυτή να αναπτερώσει τις ελπίδες πως η κατάστασή του είναι αντιμετωπίσιμη.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η σύζυγός του 33χρονου επισκέφθηκε τον χώρο και του μίλησε πίσω από ένα τζάμι, προκειμένου να μην έρθει σε άμεση σωματική επαφή μαζί του. Με ανάλογο τρόπο γίνεται και η επικοινωνία του ασθενούς με το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς δημιουργήθηκε σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ασύρματο, για να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα μετάδοσης του ιού, με απρόβλεπτες συνέπειες για την δημόσια υγεία.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, στόχος τους είναι να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να διατηρήσουν στην ζωή τον 33χρονο, προκειμένου να δώσουν χρόνο στο σώμα του να καταπολεμήσει τον θανατηφόρο ιό. Παράλληλα, η παρουσία του θα αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστούν οι "αντοχές" των φαρμακευτικών αγωγών και θεραπειών απέναντι σε μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αναγνωρισμένη θεραπεία.

Στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και η δεύτερη ασθενής, η οποία έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε η αερομεταφορά της μαζί με τον 33χρονο είναι επειδή το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έναν τέτοιο ασθενή κάθε φορά.