Logo
Print this page

Νίκος Γκατζογιάννης: Η ιστορία του και τι απαντάει στους επικριτές του

Για την πλούσια δημοσιογραφική του καριέρα, την συγγραφική του δραστηριότητα αλλά και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μίλησε στο New Greek TV ο γνωστός Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νικ Γκέιτζ (Νίκος Γκαντζογιάννης).

Το όνομα του Νικ Γκέιτζ είναι ευρύτερα γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αποτέλεσε για χρόνια τον επικεφαλής του ερευνητικού ρεπορτάζ στους New York Times.  Η Ιστορία του μοιάζει με ταινία: Έφυγε κυνηγημένος με τις τρεις αδελφές του για τις ΗΠΑ το 1949, όταν η μητέρα του, Ελένη Γκαντζογιάννη, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια του Εμφυλίου.  Ο ίδιος, ήταν μόλις εννέα ετών.

"Όταν ήρθα, δεν γνώριζα καθόλου Αγγλικά και δεν υπήρχαν βοηθητικά μαθήματα εκείνη την εποχή.  Με έβαλαν σε τάξη παιδιών με αναπηρία.  Αυτό όμως με έκανε να μάθω τα αγγλικά πολύ γρήγορα.  Μετά από 12 χρόνια, με βράβευσε ο πρόεδρος Κένεντυ στον Λευκό Οίκο, για την καλύτερη συγγραφική δουλειά φοιτητή Κολλεγίου.  Είναι σπουδαία χώρα η Αμερική", τονίζει ο Γκέιτζ.

Όπως αναφέρει στην συνέχεια ο Γκαντζογιάννης, η εκτέλεση της μητέρας του κατά τον Εμφύλιο αποτέλεσε κίνητρο όχι μόνο για την ενασχόλησή του με την συγγραφή, αλλά και την δημοσιογραφία.  Έτσι, σπούδασε - με υποτροφία -  στη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας της Βοστόνης και έκανε μεταπτυχιακό στην δημοσιογραφία στο Columbia University.  Οι σταθμοί της καριέρας του είναι, αναμφίβολα, αξιοσημείωτοι: Associated Press, New York Times, Wall Street Journal, Boston Herald Traveler.

"Στην καριέρα μου, έχω διάφορα βιώματα: Ήμουν στην Ελλάδα όταν έπεσε η Χούντα, στο Ιράν όταν έφυγε ο σάχης αλλά και κατά την διάρκεια της πρώτης κατάληψης της Αμερικανικής Πρεσβείας".

Αναφορικά με την φιλοσοφία του στο ρεπορτάζ, ο Γκαντζογιάννης δηλώνει ότι "βασικός μου στόχος είναι η αλήθεια", ενώ αναφέρθηκε και στο βιβλίο του με τίτλο "Ελένη", το οποίο αναφέρεται στην εκτέλεση της μητέρας του και το περιεχόμενό του κατακρίθηκε από πλευράς των Αριστερών.

"Σε πολλούς Αριστερούς δεν άρεσε, κάποιοι προσπάθησαν να του επιτεθούν.  Όμως, το περιεχόμενό του βασιζόταν σε αληθινά ντοκουμέντα, δεν βρήκαν κάποιο πραγματικό λάθος.  Επιτέθηκαν στο βιβλίο, αλλά κανένας δεν μου έκανε μήνυση", αναφέρει ο Γκαντζογιάννης, που είδε την "Ελένη" να μεταφράζεται σε 33 γλώσσες και να γίνεται περιζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Έγραψα την 'Ελένη' για τα παιδιά και τα ανίψια μου, για να γνωρίζουν ποια ήταν η γιαγιά τους και ότι της οφείλουν την ύπαρξή τους.  Δεν περίμενα ότι θα πουλούσαμε περισσότερα από 5000 αντίτυπα, κι αυτά σε Ελληνοαμερικανούς.  Όμως, έγινε μεγάλη επιτυχία, ενώ είχα και 70 προσφορές προκειμένου να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.  Ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, επανατυπώνεται σε παγκόσμια κλίμακα".

Σε ό,τι αφορά στην διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας στους Έλληνες του εξωτερικού, ο Γκαντζογιάννης τονίζει πως η Ελλάδα έχει μια Ιστορία και έναν πολιτισμό που θα πρέπει να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

"Ποιος λαός έχει μεγαλύτερη ιστορία από τους Έλληνες; Κάθε κοινωνία πριν από τους Έλληνες ήταν μια τυραννία, κυριαρχούμενη από άρχοντες και δικτάτορες.  Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που θέσπισαν την Δημοκρατία, που έδωσαν την δυνατότητα για ατομικά δικαιώματα αλλά και καλλιτεχνική ελευθερία.  Εάν ανήκεις σε αυτόν τον πολιτισμό που τα γέννησε όλα αυτά, πώς μπορείς να μην είσαι υπερήφανος και να μην το περάσεις στα παιδιά σου; Εξαρτάται αποκλειστικά από τους γονείς αυτό!".

Ο Νίκος Γκατζογιάννης και η σύζυγος του Τζόαν Πόλσον, συμμαθήτρια του από το πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίσης συγγραφέας, έχουν τρία παιδιά: τον Χρήστο, σεναριογράφο που ζει στο Λος Άντζελες, την Ελένη, συντάκτρια περιοδικού στη Νέα Υόρκη, και τη Μαρίνα, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων που ζει στη Βοστόνη.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design