Log in
A+ A A-

Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι: Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι "ασθένεια των ηλικιωμένων" (VIDEO)

Τον κώδωνα του κινδύνου στη νεότερη γενιά, σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, κρούει με άρθρο του στην εφημερίδα "New York Daily News" ο γιατρός Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνοαμερικανού δικηγόρου, Πήτερ Λάτος, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 47 ετών, χτυπημένος από τη νόσο.

"Όταν ο Πήτερ ήρθε πρώτη φορά στο γραφείο μου ήταν 42 ετών και μόλις είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.  Ο άνθρωπος αυτός παρακολουθούσε την υγεία του και έκανε γενικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.  Στα 40 του θέλησε να κάνει το τεστ PSA, αλλά οι γιατροί τον αποθάρρυναν, τονίζοντας ότι ήταν πολύ νέος για να μπει στην διαδικασία.  Σε εξετάσεις ρουτίνας που έκανε αργότερα, αποφάσισε να υποβληθεί σε PSA.  Βρήκε τα επίπεδα του προστάτη στα 14 ng/ml, την στιγμή που τα φυσιολογικά ήταν 1 - 4.  Τότε, οι γιατροί τον υπέβαλαν σε φαρμακευτική αγωγή, παρόλα αυτά όμως δεν επέστρεφε στα φυσιολογικά επίπεδα.  Ένα χρόνο αργότερα, διαπιστώθηκε ότι οι αριθμοί είχαν φτάσει στα 60!  Έτσι, οι εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε 4ο βαθμό. Με άλλα λόγια, είχε γίνει μετάσταση στους λεμφαδένες και τα κόκκαλα".  Με αυτήν την εξιστόρηση, ο Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι καταδεικνύει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι υπεράνω στατιστικών, κάτι που διαφαίνεται ξεκάθαρα από μια ματιά στους επικρατούντες αριθμούς της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η τυφλή υιοθέτηση των οποίων σε περιστατικά όπως του Πήτερ Λάτος αποδεικνύεται καταστροφική.

"Έξι στους δέκα ασθενείς είναι από 65 ετών και άνω, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι 66 ετών.  Επίσης, ακόμη και σήμερα πολλοί γιατροί συνιστούν σε ενδιαφερόμενους άνδρες να αποφεύγουν το τεστ PSA πριν κλείσουν τα 50 τους χρόνια.  Όμως, εγώ θα σας πω ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών ηλικίας κάτω των 55 αλλά και νεότερων έχει εξαπλασιαστεί.  Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η ασθένεια σε αυτές τις ηλικίες, λόγω της φύσης του ίδιου του καρκίνου, είναι σαφώς πιο επιθετική", τονίζει ο Δρ. Σαμάντι.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως όταν ο Πήτερ Λάτος επισκέφθηκε τον Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι, γνώριζε ότι είχε μόλις έξι μήνες ζωής, στηριζόμενος σε ένα πρόγραμμα χημειοθεραπειών, ορμονοθεραπειών και ακτινοβολιών.  Όμως, ο Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι πρότεινε την λύση της προστατεκτομής σε συνδυασμό με μια ρομποτική μέθοδο, η οποία του παρέτεινε την ζωή για μια πενταετία.

"Η ιστορία του Πήτερ είναι απλώς μια από τις πολλές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη.  Ασφαλώς, κάποιοι επιβιώνουν στο τέλος, αλλά ο κίνδυνος είναι σαφώς μεγαλύτερος σε αυτές τις ηλικίες.  Αν ο Πήτερ Λάτος είχε κάνει τις εξετάσεις PSA λίγα χρόνια νωρίτερα, ίσως σήμερα να ήταν ζωντανός.  Στις 3 Μαϊου θα έκλεινε τα 50.  Άλλά έφυγε από την ζωή πριν από δυο χρόνια, αφήνοντας πίσω δυο γιους και μια γυναίκα", δηλώνει ο γιατρός, ο οποίος καταλήγοντας προτείνει:

 α) Εξέταση PSA στα 40: Δεν είναι κακό να γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε.  Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να προσέχετε.  Παράλληλα, σε άλλο σημείο του άρθρου τονίζει ότι οι αυξητικοί ρυθμοί του PSA μπορεί να καταδείξουν σοβαρό κίνδυνο, ακόμη κι αν η βιοψία βγει αρνητική.  Οι ανοδικές τάσεις μπορεί να υποκρύπτουν κάποια εμφάνιση όγκου στο μέλλον.

 β) Κληρονομικότητα: Εάν κάποιος έχει αδερφό ή πατέρα που έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το εμφανίσει στο μέλλον.

γ) Οι έγχρωμοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο: Κι όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά, το χρώμα παίζει ρόλο, καθώς έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους.

*Το Σάββατο 9 Μαϊου, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, ο Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι θα προσφέρει την δυνατότητα δωρεάν εξέτασης PSA σε συνεργασία με το Ίδρυμα Peter Latos, στο Cavo Lounge στην Αστόρια.  Τηλέφωνο για ραντεβού 212-365-5000