Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Γνωστοί και επίσημοι στην παρέλαση

Πολιτικοί, αξιωματικοί αλλά και καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών στην ελληνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάτταν.  Διαβάστε ποιοι θα παρελάσουν και ποιοι ενδεχομένως να βρίσκονται... κάπου στο πλήθος.

Η ελληνική παρέλαση στο κέντρο του Μανχάτταν αποτελεί, κατά πολλούς, την κορυφαία εκδήλωση του Απόδημου Ελληνισμού όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως.  Ο ισχυρισμός αυτός, παρότι ισχυρές ελληνικές κοινότητες υπάρχουν και σε άλλες χώρες και πόλεις, έχει κάποια βάση: Από την μια πλευρά η μαζική και αναλλοίωτη παρουσία ελληνικού στοιχείου για κάτι παραπάνω από έναν αιώνα και από την άλλη το ειδικό βάρος - αλλά και η λάμψη - της αμερικανικής μεγαλούπολης: Άλλωστε, ακόμη και με τόσες οργανωμένες μειονότητες, λίγες είναι οι εθνότητες που λαμβάνουν την έγκριση για να τελέσουν την παρέλασή τους στην πασίγνωστη 5η Λεωφόρο.

Όπως είναι φυσικό, για αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, την παρέλαση παρακολουθούν ετησίως δεκάδες γνωστά πρόσωπα από την Ελλάδα, προερχόμενα από την πολιτική, τις Τέχνες αλλά και τον αθλητισμό.

Στην "σκιά" του Κυριάκου

Κατά την διάρκεια των περσινών εκδηλώσεων, η ελληνική Κυβέρνηση είχε εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, ο οποίος και ήταν το κορυφαίο πολιτικό στέλεχος που είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη από την Ελλάδα.  Φέτος, τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσκλήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με την ιδιότητα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οριζόμενος μάλιστα μεταξύ των Τελεταρχών.  

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η επιλογή της Ομοσπονδίας να συμπεριλάβει τον κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Τελεταρχών, προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με άρθρα στον ομογενειακό Τύπο αλλά και ανοικτές επιστολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση, προκειμένου να μην... "χρωματιστεί" η παρέλαση.  Παράλληλα, δεν έλειψαν ακόμη και εκκλήσεις για... μποϊκοτάζ στην παρέλαση.  Με την πάροδο των ημερών, οι αντιδράσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να πλαισιώνεται, εξάλλου, και από άλλους Τελετάρχες, για τους οποίους θα γίνει αναφορά στην συνέχεια.

Στην αντίπερα όχθη, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει φέτος ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Βίτσας, ενώ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει το παρών ο Προεδρικός Επίτροπος Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Εκτός των παραπάνω, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γεώργιος Πατούλης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ και άλλοτε υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Στρατηγός ε.ά. Φραγκούλης Φράγκος, ο Βοηθός Επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο Ναύαρχος Λ.Σ. ε.ά. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Τομεάρχης Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, η Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Ελληνισμό, Κατερίνα Παναγοπούλου κ.ά.

Ο ήρωας του τρένου

Οι συζητήσεις που επικέντρωσαν κυρίως στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αδίκησαν σε μεγάλο ποσοστό κάποια άλλα πρόσωπα που θα παρελάσουν στην 5η Λεωφόρο, τα οποία έχουν το δικό τους ειδικό βάρος, όχι μόνο για τον Απόδημο Ελληνισμό, αλλά εν γένει για τις ΗΠΑ.  Ένας εξ αυτών, ο ομογενής πεζοναύτης, Άλεκ Σκαρλάτος, ο οποίος και θα είναι μεταξύ των Τελεταρχών.  Για όσους τυχόν δεν θυμούνται το συμβάν, ο Σκαρλάτος ήταν ένας από τους δυο Αμερικανούς στρατιώτες που ακινητοποίησαν και σταμάτησαν έναν Μαροκινό τρομοκράτη, σώζοντας τους 554 επιβάτες της γαλλικής υπερταχείας τον περασμένο Αύγουστο.

Μαζί με τον Σκαρλάτο, ως Τελετάρχης θα παρελάσει ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Σπύρος Σπυρέας, αλλά και το επί χρόνια στέλεχος της Μυστικής Υπηρεσίας, Μάικλ Σερεμέτης.

Στις εξέδρες των επισήμων θα βρίσκεται και ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος, Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος χρηματοδοτεί την ελληνική παρέλαση αλλά και την αγγλόφωνη μετάδοσή της από το Channel 9, με παρουσιαστές τρεις ομογενείς που αποτελούν δημοφιλή πρόσωπα της Αμερικανικής τηλεόρασης (Νικ Γκρέγκορυ, Έρνι Ανάστος, Νικόλ Πεταλίδης)

Οι γνωστοί στην άκρη της εξέδρας

Ασφαλώς, στην παρέλαση μπορεί να δώσουν το παρών γνωστοί Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι δεν θα βρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων, καθώς είτε θα γίνουν ένα με το πλήθος - κατόπιν δικής τους επιλογής - είτε θα παρελάσουν οι ίδιοι.  Στην πρώτη κατηγορία, εντάχθηκε πέρυσι ο Αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς, σύζυγος της ομογενούς Ρίτα Γουίλσον, ο οποίος έγινε αντιληπτός... αφού αποχώρησε, καθώς δημοσίευσε βίντεο από την παρέλαση στο Twitter.  Μάλιστα, καθόταν σε ένα σημείο όπου κανένας από τους παρεβρισκόμενους δεν τον αναγνώρισε ή υποπτεύθηκε καν για το ποιος ήταν.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η πρωταγωνίστρια του "Γάμος αλά Ελληνικά 2", Έλενα Καμπούρις, θα παρελάσει με το άρμα της ταινίας.  Στο αντίστοιχο των Κερκυραίων, εμφανίζεται συνήθως ο ράπερ So Tiri, ο οποίος έγινε γνωστός και στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, με το αλήστου μνήμης κομμάτι... "Φέτα με ψωμί".

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου, ο οποίος εθεάθη και πέρυσι.  Πιθανότατα, όσοι δώσουν το παρών στην παρέλαση, να συναντήσουν το ζεύγος Πάνου Βλάχου και Ιωάννας Τριανταφυλλίδου (από το δημοφιλές στην ομογένεια "Μην αρχίζεις την Μουρμούρα") που διαμένουν μόνιμα στην πόλη, την τραγουδίστρια - γνωστή κυρίως από το Fame Story - Αννέτ Αρτάνι ή ακόμη και τον φόργουορντ των Ουεστσέστερ Νικς, Θανάση Αντετοκούνμπο.

Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε αυτές τις ημέρες για επαγγελματικούς λόγους και ο γνωστός ηθοποιός, Σωκράτης Αλαφούζος.

Η παρέλαση θα μεταδοθεί ελληνόφωνα στην αμερικανική (Time Warner NY, RCN NY) και καναδική (Bell Fibe) τηλεοραση από το New Greek TV, σε μαγνητοσκόπηση στις 8 το βράδυ της Κυριακής.